A kávé csökkenti a diabétesz kockázatát
Tudósok újabb bizonyítékát találták annak, hogy a kávé segít megelőzni a diabéteszt, és minden bizonnyal a koffein okozza ezt a hatást.
Fumihiko Horio és kollegái felhívták a figyelmet arra, hogy korábbi kutatások már felvetették annak lehetőségét, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A betegség világszerte milliókat érint, ugyanakkor eddig kevés volt a bizonyíték a laboratóriumi állatokkal végzett kísérletetekből.
A kutatók a kísérletben résztvevő egereket vízzel vagy kávéval itatták.
Azt tapasztalták, hogy a kávéfogyasztás megakadályozta a magas vércukorszint kialakulását, illetve javította az inzulin érzékenységet, ezáltal csökkentette a cukorbetegség kockázatát.
Emellett a kávé egyéb pozitív hatásait is tapasztalták a zsírmájjal, és a gyulladásos elhízással kapcsolatosan.
A további laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a kávé egyik leghatékonyabb anti-diabetikus vegyülete a koffein.
(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: sciencedaily; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)