A kávé csökkenti a diabétesz kockázatát

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Tudósok újabb bizonyítékát találták annak, hogy a kávé segít megelőzni a diabéteszt, és minden bizonnyal a koffein okozza ezt a hatást.

Fumihiko Horio és kollegái felhívták a figyelmet arra, hogy korábbi kutatások már felvetették annak lehetőségét, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A betegség világszerte milliókat érint, ugyanakkor eddig kevés volt a bizonyíték a laboratóriumi állatokkal végzett kísérletetekből.

A kutatók a kísérletben résztvevő egereket vízzel vagy kávéval itatták.

Azt tapasztalták, hogy a kávéfogyasztás megakadályozta a magas vércukorszint kialakulását, illetve javította az inzulin érzékenységet, ezáltal csökkentette a cukorbetegség kockázatát.

Emellett a kávé egyéb pozitív hatásait is tapasztalták a zsírmájjal, és a gyulladásos elhízással kapcsolatosan.

A további laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a kávé egyik leghatékonyabb anti-diabetikus vegyülete a koffein.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: sciencedaily; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest