Az idős cukorbetegek többsége él nemi életet

Medipress
megjelent:

A cukorbetegségben szenvedő idősebb emberek szexuálisan aktívak, bár a betegség valóban okoz problémát az intimitással kapcsolatban.

Amerikai kutatók 1993, ötvenhét és nyolcvanöt év közötti embert vizsgáltak, és kimutatták, hogy a partnerkapcsolatban élő cukorbeteg férfiak közel 70 százaléka, továbbá a partnerkapcsolatban élő cukorbeteg nők 62 százaléka él nemi életet két-három alkalommal havonta, ami megfelel az ugyanilyen korú, nem cukorbeteg emberek szexuális szokásainak.

Ugyanakkor a diabéteszben nem szenvedő férfiakkal összehasonlítva a cukorbeteg férfiak esetében nagyobb valószínűséggel fordul elő a szexualitás iránti érdektelenség és merevedési zavar. A cukorbeteg férfiak és nők nagy arányban számoltak be orgazmussal kapcsolatos problémákról. A Diabetes Care szaklap szeptemberi kiadásában megjelenő tanulmányból az is kiderült, hogy a cukorbeteg férfiak 47 százaléka tárgyalta meg szexuális problémáit orvossal, míg ugyanez az arány mindössze 19 százalék a cukorbeteg nők esetében. A férfiak a nőknél sokkal nagyobb valószínűséggel kezdeményeznek ilyen beszélgetést.

„A pácienseknek és az orvosoknak tudniuk kell, hogy a középkorú és idősebb felnőttek többsége a cukorbetegség ellenére szexuálisan aktív. Ennek ellenére sok diabéteszes betegnek vannak olyan szexuális problémái, amelyekkel nem foglalkoznak” – állítja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Stacy Lindau, a Chicagói Egyetem kutatója. „Ha a középkorú és idősebb cukorbetegek esetében nem sikerül felismerni és orvosolni a szexuális természetű problémákat, ez ronthatja az életminőséget és a betegséghez való alkalmazkodást” – tette hozzá a tanulmány társszerzője, Dr. Marshall Chin. „A cukorbetegek gyakran tapasztalnak szexuális problémákat, és sok páciens nem beszél ezekről orvosának.”

(Medipress)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet, nephrológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.