A magas vércukorszint növeli fertőzésveszélyt
A vércukorszint normalizálást célzó kezelés csökkenti a fertőzési arányt – olvasható az Archives of Surgery folyóirat szeptemberi számában.
Az orvosok fokozott óvatossággal járnak el cukorbetegek kezelése esetén, ugyanis a magas vércukorszint növeli a műtétek után fellépő fertőzéses szövődményeket – emiatt az intenzív osztály orvosa folyamatosan monitorozza a beteg vércukrát. Azonban az Albany Orvosi Iskola (New York) munkatársai az elsők, akik általános sebészeti beavatkozás esetén számszerűsítették a kockázatot.
Ashar Ata és munkatársai célja annak meghatározása volt, mennyire kell emelkednie a cukorszintnek ahhoz, hogy a fertőzési kockázat fokozódjon. Megállapították, hogy amennyiben a vércukorszint meghaladja a 7,77 mmol/l-t, a kockázat 1,8-ról 10 százalékra nő. A kockázatnövekedés kritikus értéke a 6,11 mmol/l.
A magas vércukor növeli a fertőzések rizikóját
Ata és munkatársai 2006 novembere és 2009 áprilisa között 2090 általános sebészeti beavatkozáson átesett beteget tanulmányoztak. A műtétek között volt vakbélműtét, vastagbélműtét, aranyeres műtét, epehólyag-eltávolítás, érsebészeti beavatkozás, valamint egyéb operációk.
A betegek 7,42 százalékánál alakult ki valamilyen fertőzéses szövődmény, 14,1 százalék vastag- és végbélműtöttek esetén, 10,3 százalék érsebészeti beavatkozásoknál, míg a többi műtéti típusnál 4,3 százalék volt az arány.
A kutatók több fontos paramétert megvizsgáltak (kor, általános egészségi állapot, kísérőbetegségek), azonban mind közül csupán az aktuális vércukorszint bizonyult statisztikailag jelentősnek a fertőzés szempontjából. Azonban érsebészeti beavatkozásoknál a műtét hossza, és az esetleges cukorbetegség volt meghatározó, a magas cukorszint kevésbé.
Szénhidrátok és a glikémiás index |
A felszívódó szénhidrátok általában egy óra múlva vannak csúcsértéken. A különböző glikémiás indexű szénhidrátok különböző vércukor csúcsértéket érnek el. Szénhidrátok és a glikémiás index |
A megállapítások szerint a magas vércukorszint a elősegíti a fertőzéseket, ugyanis gátolja az immunrendszer működését, illetve az inzulin gyulladásellenes és fertőzésellenes hatása is szóba jön. Persze egyes elméletek szerint a magas vércukor más különösebb ok nélkül is növeli a fertőzési kockázatot. A műtéteket követő fertőzések a teljes kórházi fertőzések 14-17 százalékát teszik ki. A kórházban szerzett fertőzések általában különlegesen agresszívek, másrészt a betegek legyengült állapota is megnehezíti a védekezést, ezáltal életveszélyes állapot alakulhat ki.
(Medipress)