A zsiradék csökkentheti a cukorbetegség kockázatát?
A teljes zsiradékot tartalmazó tejtermékek (speciális tej, joghurt és sajtok) olyan ritka zsírt tartalmaznak, mely csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – olvasható az Annals of Internal Medicine decemberi 21-i számában.
Az ominózus zsírsav a transz-palmitolsav, melynek magas vérszintje 62 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Dr. Dariush Mozaffarian (Harvard Orvosi Egyetem) és munkatársai szerint a zsírsav magas szintje általában alacsonyabb koleszterinszintet von maga után, emellett csökkenti az inzulinreszisztenciát.
Keringő palmitolsav az emberi szervezetben természetes körülmények között is megtalálható. Kis mennyiségben előfordul egyes ételekben, azonban az igazi forrása a teljes zsiradékot tartalmazó tejtermékek. A zsírszegény tej viszont kifejezetten kedvezőtlen ebből a szempontból.
Cukorbetegségben a szervezet nem reagál az inzulin hormonra, ezt a jelenséget nevezik inzulinrezisztenciának. Mozaffarian és munkatársai korábban megállapították, hogy állatkísérletben a palmitolsav csökkentette az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, azonban a hatás oka nem volt teljesen világos.
Jelen tanulmány 3700 felnőtt egyénre terjedt ki, a résztvevők 65 év felettiek voltak, és Kalifornia, Maryland, Észak-Karolina, vagy Pennsylvania államban éltek. A kutatók elemezték az alanyok transz-palmitolsav-, koleszterin-, triglicerid-, gyulladásos fehérje-, és vércukorszintjét. Az eredményeket az étkezési szokásokkal vetették össze.
Megállapították, hogy a magas transz-palmitolsavszint kevesebb vérzsírral jár, valamint magasabb volt a „jó” koleszterin szintje is. Csökkent volt a C-reaktív fehérje, mely gyulladást jelez, valamint az inzulinreszisztencia mértéke is. Összefoglalva a magas transz-palmitolsavszint mintegy kétharmadával csökkentette a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.
(Medipress)