Étrendi tippek a vastagbélrák ellen
A vastagbélrák az egyik legkönnyebben megelőzhető ráktípus. Néhány egyszerű életmódbeli és étrendbeli változtatással a rák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkenthetjük.
Egyen sok zöldséget!
Közismert tény, hogy a zöldség egészséges. Kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás a vastagbélrák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkentheti. Egyen minden nap egy salátát, vagy házi zöldséglevest, köretnek használjon főtt, vagy párolt zöldségeket. Legyen főétel a zöldség, és a hús mellé a köret!
Kerülje a telített zsírokban és nitrátokban gazdag ételeket!
A vastagbélrák és tünetei |
A vastag- és végbélrák jelenleg harmadik leggyakoribb a daganatos halálok között Magyarországon, előfordulása pedig egyre gyakoribbá válik hazánkban és világszerte egyaránt. A betegségre hajlamosító tényezők jól ismertek, de feltételezhetően az elkövetkezendő években újabbakra derül fény. A vastagbélrák tünetei |
Ilyenek például a konzerv vagdalthús, a szalonna, a hot dog, és a kolbász. A telített zsírok gyulladást okozhatnak, míg a bennük található nitrátok pedig karcinogén anyagnak számítanak.
Egyen csirkét, vagy pulykát!
Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a sovány csirkehús rendszeres fogyasztása 21 százalékkal csökkenti a rákot megelőző polipok kifejlődésének esélyét, és 39 százalékkal csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát a vastagbélben.
A kutatók szerint a sovány húsban található szelén gátolja meg a rák kialakulását. Vegetáriánusok a barna rizsben, vagy a mogyoróban előforduló szelént is fogyaszthatják.
Fogyasszon több magnéziumot!
A kutatók szerint a magnézium 41%-kal képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A nyers mandulában, a szezámmagban, a napraforgómagban, a fügében és a lucernában található nagyobb mennyiségű magnézium.
Egyen több rostot!
A babban és teljes kiőrlésű gabonában található a legtöbb rost. A rostok átmozgatják a beleket és megkötik a lerakódott méreganyagot, ezáltal a méreg könnyebben ürül ki a szervezetünkből.
Fűszerezzen curry-vel!
A curry egyik alapösszetevője, a kurkuma tartalmazza a kurkumin nevű komponenst, amely 25 százalékkal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A Chicagói Egyetem kutatói megállapították, hogy a kurkumin elpusztítja a Helicobacter pylori baktériumot, amely elősegíti a gyomorfekély és a vastagbélrák kialakulását.
(Forrás: Medipress)