A petefészekrák a petevezetékből indul

MTI
megjelent:

A petefészekrák kiidulási helye nem maga a petefészek, hanem a petevezeték - állapította meg egy laboratóriumi körülmények között elvégzett amerikai kutatás.

A tanulmányt hétfőn ismertették az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben. A megállapítás jelentőségét az adja, hogy a petefészekrák képződési folyamatának ismeretében jobb kezelési módokat dolgozhatnak ki a petefészekrák ellen. Ez a tumor típus világszerte évente 200 ezer nőt érint, és 115 ezer nő hal meg miatta minden évben.

Korábban is felvetődött, hogy a petefészekrák másutt indul növekedésnek, ám a bostoni Dana-Farber Rákintézet kutatói most igazolták is, hogy az első elváltozások a petevezetékben jelennek meg.

Ronny Drapkin vezetésével a kutatócsoport petevezetékből vett szövetminták felhasználásával hozott létre olyan ráksejteket, melyek a petefészekrák jellemzőek. Ezt követően laboratóriumban megismételték a rák kialakulásának teljes folyamatát a mintából nyert sejtek genetikai átprogramozásával. Az előállított sejteket kísérleti állatokba ültetve, azokban kialakult az emberi petefészekrákra genetikailag hasonló rák.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Szumutku Fanni
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.