Vastagbélrák - van szűrés, de nem ingyen

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy bélrendszeri daganattal küzdőnek a legdrágább kincse az idő. A betegség ugyanis olyan alattomos, hogy tüneteket leggyakrabban már csak olyan stádiumában okoz, amikor kevés lehetőség van az orvosok kezében a gyógyításra. Szűrés ugyan létezik, ám a mammográfiával ellentétben egyáltalán nem elterjedt, sőt még csak nem is ingyenes.

Magyarországon minden évben majdnem 20 ezer ember szembesül a legrosszabbal, vagyis rosszindulatú emésztőrendszeri daganattal. Az orvosok 9000 vastagbélrákot és végbélrákot, 2400 hasnyálmirigyrákot, 2200 gyomorrákot, 1600 májrákot, 800 nyelőcsődaganatot fedeznek fel évről-évre. A családtagokkal együtt tehát több százezer embert érintett egyik vagy másik emésztőrendszeri tumoros betegségben. A vastagbélrák halálos áldozatainak mintegy háromnegyede idejében kezelve megmenthető lenne – hívta fel a figyelmet a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság a Daganatos Betegek Napján.

A betegség csak előrehaladott állapotban okoz olyan tüneteket, amelyeket a beteg már maga is észrevesz. Általában tehát csak ekkor fordul orvoshoz. Ilyenkor azonban már az orvosok lehetőségei is szűkösebbek: a betegség korai stádiumban való felfedezésével kétszer olyan nagy az esély a gyógyulásra.

A vastagbélrák és tünetei

A vastag- és végbélrák jelenleg harmadik leggyakoribb a daganatos halálok között Magyarországon, előfordulása pedig egyre gyakoribbá válik hazánkban és világszerte egyaránt. A betegségre hajlamosító tényezők jól ismertek, de feltételezhetően az elkövetkezendő években újabbakra derül fény. A vastagbélrák és tünetei>>

A betegség vér- és székletvizsgálattal is kimutatható, ám ez csak 40-50 százalékos biztonsággal képes megmondani, hogy van-e baj. Egy daganat ugyanis nem vérzik állandóan. A legbiztosabb vastagbélrák-szűrési módszer azonban a vastagbéltéltükrözés (colonoscopia), aminek elvégzését 50 év felett javasolják a szakemberek (ha fordult elő hasonló betegség a családban, akkor korábban is).

– A béltükrözés során a teljes bélfal áttekinthető. Az igen kellemetlen vizsgálatot a mellrák szűrésére használatos mammográfiával ellentétben elég 10 évben egyszer is elvégeztetni, s lehetőség van azt altatásban, vagy érzéstelenítésben kérni – magyarázta Prof. Dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, hozzátéve: a szűrés az illető élete folyamán bármikor kérhető, ám a TB csak akkor téríti, ha már valamilyen tünet, gyanú miatt küldi a háziorvos a beteget szűrésre.

– Egyéb esetekben, érzéstelenítés nélkül körülbelül 20 ezer, míg altatásban 140 ezer forintba kerül a vizsgálat, amit így csak magánintézményekben végeznek – tette hozzá a szakértő, aki elmondta, a vastagbéltükrözés kellemetlensége miatt sokan ódzkodnak a vizsgálattól, ám ezek a panaszok ma már jelentősen csökkenthetők.

Nemzetközi összefogásra van szükség

Azért, hogy a szűrés Magyarországon bárki számára ingyenessé válhasson nem csak a magyar társaságok, hanem még az EuropaColon, nemzetközi szervezet is fellépett. A szervezet 21 ország vastagbélrákos és végbélrákos betegeit fogja össze, s céljuk, hogy a szűrés minden országban egyformán elérhető legyen.

Amennyiben bármilyen emésztőrendszeri tünetet észlel, forduljon háziorvosához, aki biztos segítséget tud nyújtani mind a felismerésben, mind a későbbi kezelési lehetőségekben.

A vastagbélrák további szűrési lehetőségeiről itt olvashat részletesen.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.