Molekuláris vizsgálatokkal hatékonyabbá tehetők a daganatellenes kezelések

MTI
megjelent:

A betegek rákgénjeinek molekuláris vizsgálatán alapuló, személyre szabott és célzott gyógyszeres kezelések elterjedésével csökkenthető a hatástalannak bizonyuló onkológiai terápiák száma.

Erről számolt be Peták István kutatóorvos, a KPS Diagnosztika Zrt. tudományos igazgatója a daganatos betegségek kezeléséről tartott csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen.

A daganatos sejtek génkészletének felmérése és a normális sejtekkel való összehasonlítása éppen az idén fejeződik be a leggyakoribb daganattípusok, a tüdőrák és a vastagbéldaganat esetében, és folyamatosan jelennek meg a közlemények az elért eredményekről a tudományos szakfolyóiratokban.

Jelenleg 22-féle, célzott kezelést biztosító gyógyszer már forgalomban van, nagyjából 400 esetében pedig a törzskönyvezés előtti klinikai vizsgálat zajlik.

A rákos sejtek molekuláris genetikai vizsgálatával kiválaszthatók azok a gyógyszerek, amelyek célzottan akadályozzák meg ezeknek a sejteknek az osztódását. Így sokszor annyira csökkenthető a szervezetben meglévő daganatos terület, hogy azt műtéttel el lehessen távolítani. Ezeknek a technológiáknak a minél gyorsabb bevezetése a klinikai gyakorlatba történelmi lehetőséget jelent Magyarország számára a daganatos megbetegedések kezelésében - mondta el Peták István.

Tüdőrák kezelés: molekuláris génvizsgálat elsőként a világon

Böcskei Csaba, a tatabányai Szent Borbála Kórház tüdőosztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, hogy egyes esetekben már a világ élvonalában van Magyarország. Például a tüdőrák kezelésére alkalmazott egy bizonyos célzott kezelés esetében egy olyan molekuláris génvizsgálatot ír elő az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amely nem szerepel az alkalmazott gyógyszer nemzetközi törzskönyvében.

Ezáltal a világon egyedülálló módon használjuk a molekuláris diagnosztikát a betegek személyre szabott kezelésében - tette hozzá Böcskei Csaba.

Mint Peták István az MTI-nek elmondta, az idén megjelent legújabb tudományos eredmények alapján bővíthető a molekuláris vizsgálatok száma, és így hasonló módon lehetne más gyógyszerek használatát az eddigieknél még inkább személyre szabottabbá tenni. Magyarország ezzel élen járhatna a legújabb, célpont alapú onkológiai kezelések bevezetésében anélkül, hogy ez jelentős anyagi forrásokat igényelne.

Genotipizálás

Az orvosi szakirodalom egyre gyakrabban foglalkozik azzal, hogy az eddig alkalmazott, sok emberen jól bevált gyógyszeradagolás helyett személyre szóló, az egyénileg leghatásosabb beavatkozásokkal igyekezzen a betegeket gyógyítani. Ehhez az adott személy genetikai tulajdonságainak ismeretére van szükség, de bizonyos esetekben már ez sem lehetetlen. Egyénre szabott gyógyítás a genotipizálás segítségével.>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.