Továbbra is minden negyedik ember rákban hal meg az Európai Unióban

MTI
megjelent:

Az összes halálozás 26 százalékának rákos megbetegedés volt az oka 2013-ban az Európai Unióban, közel 1,3 millió ember halt meg rákban ebben az évben - derül ki az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legfrissebb adataiból.

A február 4-i Rákellenes világnap alkalmából szerdán közzétett jelentés szerint a daganatos betegségek végzetesebbek a férfiaknál, mint a nőknél. A vizsgált időszakban a rák 726 500 férfi és 570 300 nő életét követelte Európában. A férfiaknál a tüdő-, a nőknél pedig a mellrák volt a legelterjedtebb daganatos betegség.

A halálos kimenetelű rákos megbetegedések legnagyobb része, 21 százaléka a tüdőrák számlájára volt írható, ezt a végbélrák követte 12 százalékkal, majd a mellrák 7, valamint a hasnyálmirigyrák és a prosztatarák 6-6 százalékkal.

A rákos halálesetek közül Magyarországon volt a legnagyobb a tüdőrák (26 százalék) és a végbélrák (16 százalék) aránya. A halálos kimenetelű daganatos betegségek közül Magyarországon, Hollandiában és Romániában (4-4 százalék) volt a legalacsonyabb a prosztatarák aránya.

Szlovénia áll az élen, Magyarország a középmezőnyben van

A helyzetértékelés szerint az Európai Unióban arányait tekintve Szlovéniában okozza a rák a legtöbb ember halálát. Itt a halálesetek 32 százalékáért tehetők felelőssé daganatos megbetegedések, ez az arány Hollandiában 31, Írországban pedig 30 százalék. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el 26 százalékkal. A rákos halálesetek aránya Bulgáriában (17 százalék) és Litvániában (19 százalék) a legalacsonyabb.

A 65 évnél fiatalabbak körében a rák okozta halálesetek aránya (37 százalék) jóval nagyobb, mint az ennél idősebbek esetében (25 százalék).

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.