Étkezés csontvelő-transzplantáció után

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Ahhoz, hogy szervezetünk könnyedén megbirkózzon a betegségekkel, fontos, hogy az energiát szolgáltató tápanyagokkal megfelelően el legyen látva. Fokozottan igaz ez azokban az esetekben, ahol a műtétet követően az immunrendszer nagymértékben legyengül. A csontvelő transzplantáció után az emésztőrendszer is súlyosan károsodik, a táplálékfelvétel nehezített, ezért gondos odafigyelést kíván a beteg táplálása.

A különösen alacsony fehérvérsejtszám és a szervezet gyenge védekezőképessége miatt a beteg számára létfontosságú, hogy a műtétet követően teljes mértékben kórokozóktól mentes ételeket kapjon. Ez azt jelenti, hogy az ételkészítés során magas hőmérsékletet kell alkalmazni, mindent alaposan fel kell forralni, meg kell főzni vagy átsütni.

A kórházi ételek fogyasztás előtt 120 C°-os hőmérsékletű hőkezelést is kapnak, ami biztosítja a csíramentességet, vagyis a steril ételeket a transzplantált betegek számára. Ha ez nem történne meg, az immunrendszer csökkent működése miatt egy esetleges fertőzés akár halálos kimenetelű is lehetne.

A kórházban a megfelelő tápanyagellátást és étkezést a dietetikusok és az orvosok együttes munkája biztosítja. Az étrendet és tápanyagigényt személyre szabottan állítják össze, az ételeket bevizsgált alapanyagokból készítik el. Könnyen fogyasztható ételek szerepelnek az étrendben, mint például a levesek, főzelékfélék, szószok, mártások, turmixok, pudingok, vagdalt húsok. A műtétet követően úgynevezett roboráló étrendet követnek, azaz fokozatosan vezetik be az egyes tápanyagokat az étrendbe. Tápszerek adásával egészíthetik ki a táplálást, amelyek magas kalória- és fehérjetartalmúak.

Tanácsok a beteg otthoni táplálkozásához

Ha a beteg a kórházi kezelést követően már otthonában lábadozik, a családtagoknak kell biztosítani az étkeztetést beteg hozzátartozójuk részére. Nagy odafigyelést kíván mind az alapanyagok beszerzése, mind az ételkészítési technológia. Minden étkezés során frissen készített étel legyen a tányéron. Lényeges, hogy a beteg étkészletét külön tisztítsuk és tároljuk.

A műtétet követően emésztési problémák jelentkeznek, súlyosan károsodik a szájnyálkahártya, fájdalmas lesz a rágás, a nyelési nehezítettség miatt nem fogadja el a beteg a darabos ételeket. Ennek ellenére kiemelten fontos a gyakori, kis mennyiségű ételkínálás, hiszen ha csökken a tápanyagfelvétel, nem jut elegendő mennyiségű hasznosuló tápanyag a szervezetbe. Emiatt visszaesik a testtömeg, csökken a szervezet ellenálló képessége, lassul a felépülés, a gyógyulás folyamata pedig megállhat.

Kapcsolódó Mit tehetünk, ha étvágytalan a beteg?

A különböző problémák kiküszöbölésére néhány jó tanács:

  • Hányinger: kerüljük az erős illatú, intenzív ízű, gőzölgő ételeket, langyosan kínáljuk az ételt, ízlésesen tálalva. Használjuk ki azokat a napszakokat, amikor enyhébb a hányinger érzése. Ne essünk túlzásba, mert az evés erőltetése fokozhatja a hányingert.
  • Hányás: a hideg, jeges italok, jégkocka szopogatása enyhítheti a tünetet. A hányás elleni gyógyszerek bevétele után lehetőleg fél órával történjen az étkezés.
  • Nehezített nyelés: pépes vagy folyékony állagú ételeket adjunk, esetleg nagyméretű szívószál segítségével táplálkozzon a beteg. Kerüljük a savanyú, keserű ételeket, a savas gyümölcsöket, hiszen ezek fokozzák a fájdalmat.
  • Megváltozott ízérzékelés: a fűszerezéssel óvatosan bánjunk, hiszen izgathatják az emésztőrendszert. A fémes ízérzékelést enyhíthetjük műanyag evőeszközök használatával.
  • Étvágytalanság: kerüljük az édes ételek adását, inkább a sós ízeket részesítsük előnyben. Egyszerre kevés étel legyen a tányéron, akár csak pár falat, mert a nagy mennyiség is visszarettentheti a beteget az evéstől.
  • Puffadás: nyers zöldségeket ne fogyasszon a beteg, kizárólag főzve, puhára párolva. A panaszt okozó ételeket kerülje. Szénsavas italokat sem szabad inni.
  • Hasmenés: fontos az elvesztett folyadék pótlása vízzel, és emellett tanácsos olyan ételeket adni, amelyek enyhítik a tüneteket.

Kapcsolódó Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

Hogyan válasszunk megfelelő alapanyagot?

  • Pékáruk, gabonafélék: frissen sült kenyér adható, de héj nélkül (a szennyeződések elkerülése végett). A szárazabb kifli, zsemle beáztatva, mártogatósként könnyebben fogyasztható. Ha bírja a beteg, akkor pirítósként is lehet enni kenyeret. Jól megfőzött tészta adható, és még könnyebben fogyasztható, ha rakott tésztaételként a sütőben is átsütjük.
  • Húsok, húskészítmények: baromfi hús jól átsütve vagy főzve fogyasztható, ha kívánja a beteg. Tilos téliszalámi, disznósajt, hurka, kolbászfélék, kenőmájas és a nyers húskészítmények fogyasztása, pl. füstölt sonka, véres bélszín. Felvágottat eleinte nem ehet a beteg, a lábadozás későbbi szakaszában átsütve, például melegszendvicsbe, sonkás tojásba lehet tenni jó minőségű párizsit, csirkemellsonkát, esetleg főtt virslit. A felvágottat ne a boltban szeleteljék fel, hanem egészben vegyük meg, és otthon mi magunk szeljük tiszta késsel.
  • Tojás: változatosan elkészíthető és fogyasztható élelmiszer, de kizárólag akkor, ha a sárgája is jól megfőtt vagy megsült, tehát minimum 10 percig süssük vagy főzzük. Bundás kenyér, majonéz, nyers tojást tartalmazó öntetek azonban nem fogyaszthatók.
  • Tej és tejtermékek: házi tej nem fogyasztható, csak a dobozos, de azt is ajánlott fogyasztás előtt felforralni. Tejföllel készíthetünk főzeléket, de a hozzáadás után még egyszer főzzük össze az ételt. Kockasajt, tömlős sajt, vákuumcsomagolt kemény sajt adható. Nem szabad adni élőflórát tartalmazó termékeket, és a penészes sajtokat, pl. márványsajt, camembert.
  • Gyümölcsök: ha kívánja a beteg, és nem okoz rosszullétet, ehet például banánt vagy narancsot. Az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök nem fogyaszthatóak.
  • Zöldségek: nyersen egyáltalán nem, csak főzve, párolva, vagy főzelékként fogyaszthatja a beteg. A puffasztó hatásúakat kerüljük, mint például karfiol, káposzta, kelbimbó. Köretként sült vagy főtt burgonya adható, legkevésbé a burgonyapüré és a burgonyafőzelék okoz gondot.
  • Zsiradékok: állati eredetű zsírok helyett növényit használjunk az ételkészítéshez, például napraforgó vagy olívaolaj.
  • Készételek, éttermi ételek: kerülendők.
  • Fűszerek: tilos a csípős, erős fűszerek fogyasztása. Ízesítésre friss fűszernövények használata ajánlott. Az ételeket utólag ne ízesítsük, csak főzés közben.
  • Italok: szénsavmentes, palackozott ásványvíz a legjobb szomjoltó, figyeljünk arra, hogy igyon a beteg, amennyit csak bír. A csapvíz, szénsavas víz, üdítőitalok, energiaitalok nem megengedettek. Kamillatea fogyasztható, esetleg hígított gyümölcslevek, ha kívánja a beteg. Jégkockatartóban lehűtött limonádé vagy tápszer szopogatása csökkentheti a fájdalmat. Fogyasztás előtt forraljuk fel a vizet, majd kihűlés után iható. Az alkoholfogyasztás szigorúan tilos!

Az étrend és a megfelelő tápanyagellátottság nagy befolyással van a műtét kimenetelére, a felépülés hosszára és sikerére. A mielőbbi jobb közérzet és felépülés érdekében a betegnek arra érdemes figyelnie, hogy a táplálékokkal bevitt energia mennyiségét teljes mértékben a saját gyógyulására fordítsa.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.