A gyomorrák tünetei és a veszélyeztettek
Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, illetve ismert hajlamosító tényezők állnak fenn, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt. Tekintse meg, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, illetve melyek azok a rizikófaktorok, amik veszélyt jelenthetnek.
A gyomorrák a gyomorfal nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Előfordulása szerencsére csökkenő tendenciát mutat az elmúlt évtizedekéhez képest, ám még mindig jelentős számú új esetet diagnosztizálnak évente. A WHO adatai szerint 2020-ban több, mint 1 millió új esetet találtak világszerte, ami az összes regisztrált rosszindulatú betegségnek körülbelül 5,6%-át teszi ki, így az 5. leggyakoribb daganatfajta a világon. Az eseteknek több, mint 70%-a a fejlődő országokban figyelhető meg, gyakrabban figyelhető meg Kelet-Ázsiában, Kelet-Európában és Dél-Amerikában.
A hazai statisztikák szerint Magyarországon jelenleg a kilencedik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta a gyomorrák. Leggyakrabban az 55-75 éves korosztályban jelentkezik, férfiaknál átlag 62, nőknél 67 éves korban észlelik. Családi halmozódás esetén a megjelenés egyre fiatalabb életkorra tolódhat és a fiatalokban jelentkező formák sajnos gyakran agresszívebb viselkedésűek.
Az adatok enyhe férfi dominanciára engednek következtetni, hazánkban 2017-ben 1244 férfit és 941 nőt diagnosztizáltak.
A téma cikkei - Gyomorrák |
3/1 A gyomorrák tünetei és rizikófaktorai - Itt jár 3/2 A gyomorrák típusai és stádiumai 3/3 A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és kezelése |
A gyomorrák tünetei
A gyomorrák tünettana korai stádiumban nem jellegzetes, ha jelentkeznek is tünetek, akkor azok általában enyhék, így a betegség gyakran csak előrehaladott formában ismerhető fel.
Gyanús jelek, tünetek, melyek utalhatnak gyomorrákra:
- étvágytalanság, egyéb okkal nem magyarázható fogyás,
- gyomortáji kényelmetlen érzés, bizonytalan hasi fájdalom,
- hányinger, gyakori émelygés, hányás (előrehaladott stádiumban vérhányás),
- ritkán tapintható tumor a has felső részén,
- étel-, illetve húsundor,
- állandó teltségérzet a gyomorban,
- fekete széklet (ún. szurokszéklet, amely a gyomorból származó emésztett vér a székleben),
- vérszegénység,
- nehezített nyelés (különösen, ha a gyomor felső részét érinti a daganat).
Sajnos igen gyakori, hogy már csak az áttétek jelenléte miatt indul elsődleges tumorkutatás, és ilyenkor derül fény az elsődleges gyomordaganatra. Áttét lehet a májban, ekkor tapasztalható egyenetlen felszínű, megnagyobbodott máj. Képződhet kóros hasi folyadék, mely az egész hasüreget kitölti, esetleg a hasat elődomborítja. Tapintható lehet kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó a gyomor környékén, vagy bal oldalon a kulcscsont körül. Jelentkezhet áttét a csontokban, ami kifejezett csontfájdalommal jár.
A daganat ilyen mértékű terjedése már mindig előrehaladott állapotra utal, amikor a túlélési esélyek sokkal rosszabbak.
A gyomorrák kialakulásának rizikófaktorai
A gyomorrák kialakulása összetett, többlépcsős folyamat, amelyben a genetikai tényezők mellett alapvető az étrend és a környezet szerepe. A gyomorrákoknak mindössze 10 százalékában fedezhető fel öröklődés, vagy családi halmozódás.
Helicobacter pylori fertőzés: ez a baktérium felelős a gyomorfekély és a krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás egyes típusainak kialakulásáért, jelenlétével pedig növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A fertőzés az egészséges lakossághoz képest kb. hatszoros kockázatot jelent a gyomorrák kialakulásának szempontjából. Bővebben Helicobacter pylori
Genetikai tényezők: családi halmozódás, A-vércsoport. Megközelítőleg 10 százalékban fedezhető fel öröklődés, vagy családi halmozódás, az esetek többségében életmód tényezők vagy kezelhető betegségek állnak a háttérben.
Táplálkozási szokások: a magas sótartalmú ételek, a sózással, füstöléssel, pácolással tartósított élelmiszerek fogyasztása, a friss gyümölcsben és zöldségben szegény étrend fokozza a gyomorrák kialakulásának a kockázatát.
Betegségek, műtétek
- A gyomor nyálkahártyájának krónikus gyulladásai, a gyomorfekély
- Jóindulatú daganatok, polipok.
- Vészes vérszegénység (anaemia perniciosa).
- Gyomorműtétek utáni állapot.
Elhízás
Káros szokások: Dohányzás, rendszeres túlzott alkoholfogyasztás.
A gyomorrák kialakulásának esélyét csökkentő tényezők
A kiegyensúlyozott táplálkozás, a magas sótartalmú, füstölt ételek fogyasztásának kerülése, valamint a rostban, vitaminokban gazdag, sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Kutatások alapján különösen kedvezőek a magas béta-karotin tartalmú zöldségek (sárgarépa, sütőtök), valamint a C- és E-vitamint tartalmazó élelmiszerek. A táplálkozáson kívül fontos életmódtényező a betegség megelőzésében a rendszeres testmozgás, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülése.
Tartósan fennálló gyomorpanaszok, illetve ismert családi halmozódás esetén javasolt gasztroenterológus szakorvos felkeresése, hiszen számos gyomorrákra hajlamosító állapot könnyen és jól kezelhető, amellyel hatékonyan megelőzhető a súlyos betegség kialakulása.
Tovább A gyomorrák típusai és stádiumai
Forrás: WEBBeteg.hu
Szerző: Dr. Kónya Judit
Aktualizálta: Dr. Tóth Sára Rebeka
Adatok, felhasznált források: WHO Globan Cancer Observatory 2020; Nemzeti Rákregiszter; Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja - Gyomorrák (pdf)