Nem találtak kapcsolatot a mobiltelefonok, valamint az agydaganat és a leukémia között

DRportal
megjelent:

Nincs kapcsolat a mobiltelefon-használat és az agydaganat fokozott kockázata között - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából készült új, a világszerte rendelkezésre álló, már publikált bizonyítékok áttekintéséből.

A vezeték nélküli technológia használatának óriási mértékű növekedése ellenére az agydaganatok előfordulása nem emelkedett hasonló ütemben - állapította meg a frissen közzétett áttekintés. Ez még azokra az emberekre is vonatkozik, akik hosszú ideig telefonálnak, vagy akik már több mint egy évtizede használják a mobiltelefont.

Mit vizsgált pontosan az elemzés?

A most ismertetett elemzés 63, 1994-2022 közötti tanulmányt tartalmazott, amelyeket 10 ország 11 kutatója - köztük az ausztrál kormány sugárvédelmi hatósága - értékelt. A munka a mobiltelefonokban, valamint a televízióban, a babamonitorokban és a radarokban használt rádiófrekvenciák hatásait értékelte, mondta Mark Elwood társszerző, az új-zélandi Auckland Egyetem rákepidemiológiai professzora. A vizsgált főbb kérdések egyike sem mutatott megnövekedett kockázatot - mondta.

Az áttekintés a felnőttek és gyermekek agydaganatát, valamint az agyalapi mirigy és a nyálmirigyek rákos megbetegedését, valamint a leukémiát, illetve a mobiltelefon-használattal, a bázisállomásokkal vagy adókkal, valamint a munkahelyi expozícióval összefüggő kockázatokat vizsgálta. Az egyéb ráktípusokról külön fognak beszámolni.

A régebbi adatok alapján kizárni és megerősíteni sem tudták az összefüggést

A WHO és más nemzetközi egészségügyi szervek korábban azt mondták, hogy nincs egyértelmű bizonyíték a mobiltelefonok által használt sugárzás káros egészségügyi hatásaira, de további kutatásokra szólítottak fel.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség jelenleg a „valószínűleg rákkeltő”, azaz 2B osztályba sorolja a sugárzást, amely kategóriát akkor használják, ha az ügynökség nem tudja kizárni a lehetséges kapcsolatot. Az ügynökség tanácsadó csoportja a besorolás mielőbbi újraértékelésére szólított fel, tekintettel a legutóbbi, 2011-es értékelés óta rendelkezésre álló új adatokra.

A WHO értékelését 2025. első negyedévében teszik közzé.

Forrás: No Link Between Mobile Phones and Brain Cancer... (Medscape)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

A védelmi rendszer táplálása. (x)

A baba érkezése
A baba érkezése

Lelkileg is fontos készülni rá.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Ötvenentúl.hu
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.