Májrák - Férfiak nagyobb veszélyben?

MTI
megjelent:

Nemi hormonjuk miatt nagyobb a kockázata a hepatitis B-vel fertőzött férfiaknak, mint nőknek arra, hogy májrák alakul ki náluk - állapították meg tajvani kutatók. Mint a Science tudományos magazinban szerdán közzétett tanulmányukban a kutatók írták, a hepatitis B vírusa az androgén férfi nemi hormon receptoraihoz kapcsolódik, mielőtt a májat károsítja, és rákot okoz.

"Az eredmények azt jelzik, hogy az androgén receptorok gyógyszerekkel való lerombolása új utat jelenthet a májrák elleni küzdelemben" - emelték ki.

A májrák tünetei
Mivel a májrák leggyakrabban májzsugor és hepatitis fertőzés következtében alakul ki, az ezen betegségek által okozott panaszok a vezető tünetek.
Melyek a máj rosszindulatú daganatának főbb ismertetőjegyei? >>

A májrák világszerte az ötödik leggyakoribb ráktípus és a harmadik leggyakoribb rákos halálok. A hepatitis B vírussal való fertőzöttség a májrák vezető oka, szerte a világon a májrákok több mint feléért tehető felelőssé. A férfiaknál hétszer gyakrabban alakul ki májrák, mint a nőknél, a hepatitis B vírussal fertőzött férfiak körében pedig háromszor gyakrabban fejlődik ki a tumor, mint a fertőzött nőknél.

Mint a Ming-Heng Vu által vezetett tajvani kutatócsoport megállapította, a hepatitis B vírus egy bizonyos DNS-szakaszával a májsejtekben lévő androgén receptorokhoz kötődik.

Egérkísérletekben úgy találták, hogy a hepatitis B vírussal fertőzött állatoknál rákkeltő anyagok hatására sokkal könnyebben alakult ki a májrák.

A kísérleti egerek egy része genetikailag módosított állat volt, melyek májában nem voltak jelen androgén receptorok. A vizsgálat 22. hetére az androgén receptorral rendelkező egerek 90 százaléka lett májrákos, míg az androgén receptor nélküli állatoknak csak 27 százaléka.

(MTI)

Cikkajánló

Májrák: a betegség és tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Májrák
Anatómiai helyzete miatt más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet a májban. Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.