Új terápiával lassítható az emlőrák egyik típusának növekedése

Medipress
megjelent:

Új terápiás lehetőséggel nyolcvanöt százalékkal csökkenthető az emlőrák növekedése olyan betegek esetében, akiknél bizonyos génmutáció van jelen. Az új eljárással a mellékhatások száma is csökkenthető.

Új terápiás eljárást fejlesztettek olyan tumorok ellen, ahol a betegekben kimutatható a BRCA1, illetve a BRCA2 génmutáció: a daganat növekedése 85 százalékkal lassult – olvasható a Lancet július 6-i számában.

Dr. Susan M. Domchek és a Pennsylvaniai Egyetem munkatársai nem a tumorban zajló szabályozási rendellenességre koncentráltak, hanem azt vizsgálták, hogy a betegekben megtalálható-e a BRCA1, vagy a BRCA2 öröklött mutációja – ezáltal kiaknázva a daganat gyengeségét. Ez a stratégia kevesebb mellékhatással jár.

Az olaparibnak elnevezett szer a poli (ADP-ribóz) polimeráz enzimet (PARP) gátolja. A PARP, hasonlóan a BRCA-hoz, a DNS javításában vesz részt. A PARP gátlása – nem működő BRCA mellett – a hibajavítás elmaradásához, a sejt halálához vezet.

Mivel az egészséges sejtek minden génből két kópiát tartalmaznak, a mutáns BRCA fennállása esetén a másik gén ellátja a funkciót, ezért a sejtek kevéssé érzékenyek a PARP-gátlással szemben – emiatt kevesebb mellékhatás lép fel.

A nemzetközi vizsgálat 54 nőbetegre terjedt ki, akiket két csoportra osztottak. Az első csoport naponta kétszer 400 mg olaparib tablettát kapott, a másik 100 mg-ot. A magasabb dózis nagyobb daganatellenes hatást váltott ki, egy betegnél teljesen eltűnt a tumor, míg tíznél (37%) csökkent, tizenkét betegnél (44%) nem változott a daganattömeg. Alacsonyabb kezelési dózis mellett hat beteg (22%) mutatott jelentős daganatcsökkenést, míg a folyamat tizenkét esetben (44%) stabilnak bizonyult.

Domchek a bíztató eredmények ellenére további klinikai vizsgálatok elvégzését tartja szükségesnek ahhoz, hogy az olaparibot, vagy más PARP-gátlókat bevezethessenek az orvosi gyakorlatba. Az újfajta kezelési stratégia új utakat nyithat meg az onkológia területén.

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.