Daganatok - Magas fruktóztartalmú élelmiszerek veszélyei
Amerikai kutatók szerint a hasnyálmirigytumor sejtjei fruktózt használnak fel az osztódáshoz és szaporodáshoz, ami megkérdőjelezheti azt az elképzelést, mely szerint minden cukor hasonlóképpen működik.
A Kalifornia Egyetem tudósai kutatásaik során glükózzal és fruktózzal táplálták a tumorsejteket, amelyek teljesen eltérően használták fel a cukrokat. Ez a felfedezés megmagyarázhatja, miért növeli az egyik leghalálosabb daganattípus, a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit a magas fruktózbevitel.
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez |
A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>> |
"Vizsgálataink szerint a ráksejtek a szaporodáshoz használják fel a fruktózt - nyilatkozta Dr. Anthony Heaney, a Kalifornia Egyetem Jonsson Rákkutató Központjának munkatársa - Ezek szerint a csökkentett fruktózbevitel illetve teljes fruktózmegvonás lassíthatja a daganatok növekedését és terjeszkedését." Az amerikaiak fruktózbevitele igen magas, köszönhetően a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak, ami szinte minden üdítő és sütőipari termék alapja az országban.
Magas fruktóztartalmú élelmiszerek veszélyei
A túlzott cukorbevitel növelheti más krónikus és halálos betegségek előfordulási esélyeit is. Ilyenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség.
Milyen önvizsgálatok ajánlottak? |
Egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >> |
"A legfontosabb felfedezés, hogy a fruktóz és a glükóz metabolizmusa eltér, tehát nem igaz, hogy a cukor az cukor, és nincs különbség a különböző fajták között" - nyilatkozta Dr. Heaney. "A közegészségügyi hatóságoknak komolyan fontolóra kellene venniük a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup felhasználásának korlátozását a mindennapi élelmiszerekben." - tette hozzá a szakértő.
Az American Journal of Clinical Nutrition felmérései szerint a kukoricaszirup fogyasztása 1000 százalékkal nőtt a '70-es évek óta az Egyesült Államokban.
(Medipress)