Mediterrán étrend a bőrrák megelőzésére

Medipress
megjelent:

Dr. Niva Shapira és a Tel Avivi Egyetem kutatói megállapították, hogy étrendünk segítségével biztonságosabbá tehetjük a napsütést.

A Nutrition Reviews folyóirat aktuális száma szerint az antioxidánsban és omega-3 zsírsavban gazdag ételek – melyek leginkább a mediterrán étrendre jellemzőek – védő hatásúak a melanómával szemben.

A mediterrán országokban amúgy is alacsony a melanóma aránya, ennek oka, hogy az étellel bevitt anyagok segítik mind a sejtek, mind az egész szervezet regenerációs készségét. A görög ételek, mint az olíva, a hal, a joghurt, a zöldségek és a gyümölcsök ugyanannyira hatásosak a napsugárzás elleni harcban, mint a tradicionális eszközök, például a napolaj, a sapka, illetve a könnyű ruházat.

A kiindulási pont az volt, hogy az UV-sugarak a bőr molekuláit oxidáció segítségével károsítják, tehát elméletben antioxidánsok segítségével ez a károsodás kivédhető. Dr. Shapira és Bodo Kuklinski professzor (Rostocki Egyetem) vizsgálatában az antioxidánsok, főként a karotinoidok, melyek a paradicsomban, sárgarépában, görögdinnyében, tökben találhatóak meg, a bőrben felhalmozódva késleltetik a sugárkárosodás okozta bőrpír kialakulását, ezen túlmenően pedig a genetikai állomány károsodását, valamint a daganatok kialakulását.

Dr. Shapira szerint a kutatási eredmény kiemelt fontosságú a klímaváltozásra adott válaszban, hiszen a hagyományos módszerek, és a napfény kerülése mellett a táplálkozás újabb védő faktort jelenthet az egyre fokozódó UV-sugárzás elleni harcban. Azonban a gyümölcsök és az antioxidánsok egyedül nem hatásosak, a többi módszert sem szabad háttérbe szorítani.

(Medipress)

Cikkajánló

Segítség

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Szondy Klára

Dr. Szondy Klára

Onkológus, Pulmonológus

Budapest