A multivitaminok hatástalanok vastagbélrák esetén

Medipress
megjelent:

A multivitaminok szedése nem csökkentette a vastagbéldaganatban szenvedő betegek halálozási mutatóit, sőt, a betegség kiújulását sem befolyásolta – olvasható a Journal of Clinical Oncology legfrissebb számában.

A bostoni Dana-Farber Rákintézet kutatói megállapították, hogy az amerikai vastagbélrákosok 26-77 százaléka szed valamilyen vitaminkészítményt annak reményében, hogy eredményesebben felvegyék a küzdelmet a betegség ellen. Jelen tanulmány III. stádiumú vastagbélrákosokra terjedt ki (ahol már nyirokcsomó-érintettség is jelen van), az alanyoknak kérdőívet kellett kitölteni, mely a sebészeti és kemoterápiás kezelés alatti és utáni vitaminszedési szokásokat célozta.

A 1038 beteg közel fele szedett vitamint a kemoterápiás időszak alatt. A daganatmentesnek nyilvánított 810 beteg több mint fele élt vitaminnal hat hónappal a kemoterápia után. Ennek ellenére a vitaminkészítmények nem befolyásolták a betegségmentes, illetve a kiújulásmentes túlélést azokhoz képest, akik nem használtak ilyen szereket.

Azonban ha kategorizáljuk a betegcsoportot, a 60 évnél fiatalabb, kissé elhízott betegeknél némi előny tapasztalható. Ugyan a kutatók a vitaminok szedésének nem látták előnyét, azonban hátrányos hatásokat sem írtak le. Mindazonáltal a vizsgálat sok faktort figyelmen kívül hagyott, például a betegek társadalmi státuszát, rendszeres jövedelmét, továbbá a vitaminkészítmény dózisát és formáját.

(Medipress)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.