Jelentősen növeli a gyomor- és nyelőcsőrák kockázatát a dohányzás

Medipress
megjelent:

Egy nemrég megjelent tanulmány megerősítette, hogy a nyelőcső- és gyomorrák kialakulásának kockázatát nagyobb mértékben növeli a dohányzás.

A dohányzás mellőzése és a mértékletes alkoholfogyasztás fontossága

Egy nemrég megjelent tanulmány megerősítette, hogy a nyelőcső- és gyomorrák kialakulásának kockázatát nagyobb mértékben növeli a dohányzás. Több mint 120 000 holland felnőttet követett nyomon 16 éven át az a nagyszabású vizsgálatsorozat, amelynek eredményeit a Gut szaklap oldalain tette közzé az adatokat kiértékelő kutatócsoport vezetője, Jessie Steevens, a Maastrichti Egyetem szakembere.

Az eredmények tanúsága szerint a gyomorrák két legkomolyabb formája, valamint kétféle nyelőcsődaganat kialakulásának kockázatát is jelentősen megnöveli a dohányos életmód – szám szerint 60-263 %-kal a nem dohányzókhoz képest. Meglepő módon viszont az alkohol a nyelőcsődaganatok közül csupán a pikkelysejtes karcinóma kialakulásának kockázatát emeli.

A felmérés mindazonáltal kimutatta, hogy a napi 30 grammnyi alkoholt (kb. 2-3 pohár bor) fogyasztók esetében 5-ször nagyobb valószínűséggel alakult ki ez a daganatfajta, mint az absztinenseknél. Az eredmények ismét vastagon aláhúzzák az egészségügyi szakemberek által hosszú évek óta szakadatlanul ismételt tanácsokat a dohányzás mellőzése és a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságáról.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.