Jelentősen növeli a gyomor- és nyelőcsőrák kockázatát a dohányzás
Egy nemrég megjelent tanulmány megerősítette, hogy a nyelőcső- és gyomorrák kialakulásának kockázatát nagyobb mértékben növeli a dohányzás.
A dohányzás mellőzése és a mértékletes alkoholfogyasztás fontossága
Egy nemrég megjelent tanulmány megerősítette, hogy a nyelőcső- és gyomorrák kialakulásának kockázatát nagyobb mértékben növeli a dohányzás. Több mint 120 000 holland felnőttet követett nyomon 16 éven át az a nagyszabású vizsgálatsorozat, amelynek eredményeit a Gut szaklap oldalain tette közzé az adatokat kiértékelő kutatócsoport vezetője, Jessie Steevens, a Maastrichti Egyetem szakembere.
Az eredmények tanúsága szerint a gyomorrák két legkomolyabb formája, valamint kétféle nyelőcsődaganat kialakulásának kockázatát is jelentősen megnöveli a dohányos életmód – szám szerint 60-263 %-kal a nem dohányzókhoz képest. Meglepő módon viszont az alkohol a nyelőcsődaganatok közül csupán a pikkelysejtes karcinóma kialakulásának kockázatát emeli.
A felmérés mindazonáltal kimutatta, hogy a napi 30 grammnyi alkoholt (kb. 2-3 pohár bor) fogyasztók esetében 5-ször nagyobb valószínűséggel alakult ki ez a daganatfajta, mint az absztinenseknél. Az eredmények ismét vastagon aláhúzzák az egészségügyi szakemberek által hosszú évek óta szakadatlanul ismételt tanácsokat a dohányzás mellőzése és a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságáról.
(Medipress)