Rák felismerés: biopszia helyett vérteszt?

MTI
megjelent:

A Johnson and Johnson gyógyszeripari óriás bejelentése szerint együttműködésbe kezd amerikai orvosokkal, hogy továbbfejlessze vértesztjét, amely helyettesítheti a biopsziát, és átalakíthatja a daganatos betegségek kezelését.

A keringő tumorsejteken alapuló (CTC) technológia - amelyet feltalálói "folyadék-biopsziának" is neveznek - forradalmi változást vitt a rákdiagnosztikába, mióta pár évvel ezelőtt a Massachusettsi Általános Kórház orvosai kidolgozták. A módszer a daganatból leszakadt, a véráramba került, és ott keringő ráksejtek detektálásán alapul. Ám egészen mostanáig a technológia segítségével csak megszámlálni tudták a sejteket, azok minőségi jellemzésére nem volt alkalmas a módszer.

"Az új technológia lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak megszámláljuk (a rákos sejteket), de megértsük azokat a sejtekben lejátszódó molekuláris változásokat is, amelyek a betegség előrehaladásához vezetnek" - mondta el Nicholas Dracopoli, a Johnson and Johnson biotechnológiai egysége, az Ortho Biotech Oncology Research and Development (ORD) alelnöke.

Az új technológia segítségével a levett vérmintában megtalálhatnak és elkülöníthetnek akár egyetlen rákos sejtet milliárdnyi vérsejt közül anélkül, hogy a páciensnek invazív és gyakran fájdalmas műtéti biopszián kellene átesnie. Az így elkülönített tumorsejtek molekuláris elemzése olyan információkkal szolgálhat, amelyek segítségével kialakíthatják a páciensre szabott egyedi terápiát. A vérvétel egyszerűsége és ismételhetősége miatt a daganatos betegség folyamata is nyomon követhető, "valós idejű" információval rendelkezhetnek az orvosok a betegség előrehaladásáról anélkül, hogy újabb és újabb szövetbiopsziának tennék ki a pácienst.

A mostani együttműködés a módszer továbbfejlesztésére az eredeti tesztet az Egyesült Államokban piacra dobó Veridex cég, az ORD, valamint klinikai kutatók között jött létre. A teszt tervezett következő generációját az onkológusok "a páciensek személyére szabott diagnosztikus eszközként használhatják, a kutatók pedig a gyógyszerek felfedezési és fejlesztési folyamatának felgyorsítására és javítására" - áll a Veridex közleményében. Dracopoli úgy véli, 3-5 év szükséges ahhoz, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA klinikai próbái eredményt hozzanak az új technika széles körű alkalmazhatóságáról.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.