A dohányzás fokozza az emlékezetromlást

Független Hírügynökség
megjelent:

A dohányzás fokozza a középkorúak emlékezetromlását - állapították meg francia kutatók. A szakemberek szoros összefüggést találtak a dohányzás, és a később fellépő gondolkodási és emlékezetproblémák között.

A franciák több mint 10 ezer 35-55 éves londoni kormányhivatali alkalmazott adatait elemezték. A kutatók szerint egyértelműen kiderült, hogy a középkorú dohányosoknál gyakoribbak az emlékezeti problémák és a gondolkodás képességek romlása.

Azoknál a középkorúaknál, akik már régóta abbahagyták a dohányzást, sokkal ritkábban fordulnak elő emlékezeti, tanulási és szóhasználati problémák.

A dohányzásról való leszokás a középkorúak esetében, sok más területen javítja az egészségi állapotot. A francia kutatók szerint mostanig alábecsülték a dohányzás és az időskori szellemi problémák összefüggését. Részben azért, mert a dohányosok közül kevesebben élnek olyan sokáig, másrészt a kognitív tesztekbe kevesebb dohányost vonnak be.

Pedig fontos volna, mert gyorsabban alakul ki időskori elbutulás azoknál, akiknek már életük delén vannak emlékezetproblémáik - állapítják meg a francia kutatók, az Archives of Internal Medicine című tudományos folyóirat legfrissebb számában publikált tanulmányukban.

(FH)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.