A vaszkuláris demencia megelőzése és kilátásai

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A vaszkuláris demencia memóriaromlással, a gondolkodás és a viselkedés változásával együtt járó állapot. Általánosságban elmondható, hogy a vaszkuláris demencia kockázati tényezői ugyanazok, mint a szívbetegségek és a stroke kockázati tényezői. És bár a vaszkuláris demencia általában idővel rosszabbodik, egyes intézkedésekkel a szellemi hanyatlás mérsékelhető.

A vaszkuláris demencia kockázati tényezői

Az életkor előrehaladása

A vaszkuláris demencia kockázata nő, ahogy öregszünk. A rendellenesség előfordulása 65 éves kor előtt ritka, a kockázata viszont jelentősen megnő a 90-es életévekre.

Szívinfarktus, szélütés vagy átmeneti ischaemiás epizódok (TIA) az anamnézisben

Ha önnek szívinfarktusa volt, nagyobb lehet az agyi érrendszeri problémák kockázata is. A stroke vagy TIA – melyet gyakran ministroke-nak is neveznek – okozta agykárosodás növelheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Érelmeszesedés (atherosclerosis)

Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a koleszterin és más anyagok plakkok formájában lerakódnak az artériákban és szűkítik az ütőereket. Az ateroszklerózis növelheti a vaszkuláris demencia kockázatát azáltal, hogy csökkenti az agyat tápláló véráramlást.

Magas koleszterinszint

Az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), a "rossz" koleszterin emelkedett szintje a vaszkuláris demencia fokozott kockázatával jár.

Magas vérnyomás

Ha túl magas a vérnyomása, az extra terhelést jelent az erekben a test minden részén, beleértve az agyat is. Ez növeli az agyi érrendszeri problémák kockázatát. Ezért fontos az ajánlott célértéken tartani gyógyszeres kezeléssel a vérnyomást. A jól beállított vérnyomás hosszú távon a szellemi frissesség megőrzését is szolgálja.

Cukorbetegség

A magas glükózszint károsítja az ereket az egész szervezetben. Az agyi erek károsodása növelheti a stroke és a vaszkuláris demencia kockázatát.

Dohányzás

A dohányzás közvetlenül károsítja az ereket, növelve az érelmeszesedés és más keringési betegségek, köztük a vaszkuláris demencia kockázatát.

Túlsúly

A túlsúly az érrendszeri betegségek jól ismert rizikófaktora, ezért növeli a vaszkuláris demencia kockázatát is.

Pitvarfibrilláció

Ebben a kóros szívritmusban a szív felső üregei gyorsan és szabálytalanul kezdenek verni, nincsenek összhangban a szív alsó üregeivel. A pitvarfibrilláció növeli a stroke kockázatát, mivel miatta vérrögök képződnek a szívben, amelyek tovasodródva a vérárammal az agyi erekbe kerülhetnek.

Megelőzés

Az agy vérereinek egészsége szorosan összefügg a szív általános egészségével. Az alábbi lépések megtétele a szív egészségének megőrzése érdekében szintén csökkentheti a vaszkuláris demencia kockázatát:

  • Tartsa fenn az egészséges vérnyomást. A vérnyomás normál tartományban tartása segíthet megelőzni a vaszkuláris demenciát és az Alzheimer-kórt.
  • A cukorbetegség megelőzése vagy szabályozása. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának elkerülése diétával és testmozgással egy másik lehetséges módja a demencia kockázatának csökkentésének. Ha már cukorbeteg, a glükózszint szabályozása segíthet megvédeni agyi ereit a további károsodástól.
  • Szokjon le a dohányzásról. A dohányzás mindenhol károsítja az ereket a szervezetben.
  • Mozogjon rendszeresen. A rendszeres fizikai aktivitásnak mindenki életének kulcsfontosságú részét kellene képeznie. Minden egyéb előnye mellett a testmozgás segíthet elkerülni a vaszkuláris demenciát is.
  • Tartsa ellenőrzés alatt koleszterinszintjét. Az egészséges, zsírszegény étrend és a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, ha szüksége van rájuk, csökkenthetik az agyvérzés és a szívroham kockázatát, amelyek vaszkuláris demenciához vezethetnek, valószínűleg azáltal, hogy csökkentik az agy artériáiban felhalmozódó plakkok mennyiségét.

A vaszkuláris demencia kilátásai

A vaszkuláris demencia általában idővel rosszabbodik. Ez történhet hirtelen lépésekben, köztük olyan időszakokkal, amikor a tünetek nem sokat változnak, de nehéz megjósolni, hogy a romlás mikor fog bekövetkezni.

Ha megszületett a diagnózis, általában otthoni segítségre lesz szükség a beteg mindennapi életvitelének fenntartásához és biztosításához, elkerülve a baleseteket. Sajnos súlyos esetben, vagy ha az otthoni ápolás már nem megoldható, az idősek otthona is egy opcióvá válik.

Bár a vaszkuláris demenciát kiváltó betegségek oki kezelése segíthet a folyamat lassításában, a vaszkuláris demencia statisztikailag jelentősen lerövidítheti a várható élettartamot. De ez nagyon változó, és sokan több évig élnek ezzel a betegséggel, és valamilyen más okból hunynak el, így a diagnózis után is van némi remény.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Epe egészsége
Epe egészsége

Mira gyógyvízzel az epe egészségéért! (x)

Epepangás
Epepangás

Mi okozza és hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.