Kevesebb kalória, jobb memória?
Kutatók azt tapasztalták, hogy azok az idősek, akik csökkentett kalóriatartalmú diétán élnek, jobban teljesítenek a szóbeli memóriateszteken, mint azok a társaik, akik nem változtattak táplálkozási szokásaikon.
Egy új kutatás szerint a csökkentett kalória-bevitel segít karbantartani az idősebbek memóriáját. Korábbi állatkísérletek már kimutatták, hogy az alacsony kalória- és a telítetlen zsírsavakban gazdag étrend lassítják az agy öregedési folyamatait.
Veronica Witte és kollégái, a német Münster Egyetem dolgozóinak kutatása három hónapon keresztül vizsgált 50 olyan túlsúlyos nőt és férfit, akik átlagos életkora 60.5 év volt.
Három csoportba osztották őket:
• az első csoport tagjai 30 százalékkal csökkentették a kalóriabevitelt,
• a második csoport tagjai sokkal több telítetlen zsírsavban gazdag ételt fogyasztottak (halakat, olívaolajat),
• a harmadik csoport tagjai nem változtattak addigi étkezési szokásaikon.
Három hónap elteltével a csökkentett kalórián élők sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, ami többek között abból állt, hogy percek elteltével kellett pl. egy lista szavaira visszaemlékezni. A 2. és 3. csoport tagjai, akik étkezésében nem volt kalóriacsökkenés, nem mutattak semmilyen jelentős memóriafejlődést.
A vértesztek alacsony inzulinszintet és kisebb mennyiségű gyulladásokért felelős anyagot mutattak ki azok között, akik csökkentett kalórián éltek. Közülük is a diétát szigorúan betartóknak voltak a legjobb eredményeik.
A kutatók úgy vélik, hogy a megnövekedett inzulin-érzékenység és a csökkent gyulladásos folyamatok jelentős szerepet játszanak a memória-aktivitásban. Természetesen még további kutatások szükségesek a folyamat pontos megértéséhez, ám mindenképpen jelentős szerepe lehet a kutatásnak az időskori elbutulás megelőzésében és terápiájában.
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos