A kávé és az Alzheimer-kór megelőzése
Nincs kellően megalapozott bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a koffein és a mérsékelt kávéfolyasztás bármilyen irányban befolyásolná a demencia kialakulásának kockázatát.
A koffeinnek az Alzheimer-kór vagy a demencia más formájának kialakulására gyakorolt hatását sokszor tanulmányozták. Egy-egy kutatás nagy médiafigyelmet kapott, ugyanakkor összességében nem bizonyították a kávézás demenciára gyakorolt hatását. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kávéban és a teában található koffein kis mértékben csökkentheti a demencia kockázatát, míg más tanulmányok nem mutatnak hatást, vagy enyhén megnövekedett kockázatot mutatnak.
A koffein mennyisége a kulcs
Az elmúlt évtizedekben keletkezett, a kévézás kedvező hatását alátámasztó kutatások jellemzően szintén nem mutattak ki pozitív hatást az Alzhemer-kór rizikójára vonatkozóan mérsékelt kávéfogyasztás mellett. A pozitív hatások többnyire állatkísérletekben, vagy nagy mennyiségű koffeinbevitel mellett jelentkeztek, illetve nem a koffein hatásának tulajdoníthatóak.
A probléma, hogy amíg a kávézásnak mérsékelt mennyiségben (kb. napi 2-3 adag) lehet kedvező hatása a stroke, vagy a cukorbetegség megelőzésében, sőt a magas vérnyomással élők számára sem tiltott (napi 1-2 adag), addig ennél nagyobb koffeinadag esetén a hatás visszájára fordulhat. A demencia szempontjából esetleg kedvező eredményekhez tehát olyan mennyiségű koffeinbevitelre lehet szükség, ami már számos más veszélyes betegség rizikóját növeli.
Kutatások a kávé Alzheimer-kórra gyakorolt hatásáról
A Floridai Egyetem kutatói például 55 Alzheimer-kórban szenvedő egeret vizsgálva megállapították, hogy a koffein gátolta a betegséget jelző fehérje-lerakódások kialakulását az állatok agyában. Az egerek egyik csoportja koffeinnel dúsított, másik fele tiszta vizet ivott. Mintegy 500 milligramm koffeinnek megfelelő mennyiséget vettek így magukhoz az anyagból a rágcsálók, ami naponta öt kávénak, 14 csésze teának vagy 20 pohár kólának megfelelő adag.
Két hónap elteltével újra elvégezték az egereken a memóriatesztet és azt tapasztalták, hogy a kávézó csoport sokkal jobban teljesített, mint korábban. A koffeines egerek agyában 50 százalékkal csökkent a béta-amiloid fehérje molekuláiból álló plakkok mennyisége, amely a demenciával járó Alzheimer-kórt jelzi. Az eredeti tanulmányt a Journal of Alzheimer's Disease című szakfolyóiratban tették közzé.
Finn és svéd kutatók több mint két évtizeden át kísértek figyelemmel ismételt kérdőíves módszerrel 1409 embert, akik közül 61-nél alakult ki időskori elbutulás, ebből 48-nál Alzheimer-kór. Akik 50-es éveikben napi 3-5 kávét ittak, azoknál lényegesen kisebb arányban alakult ki elbutulás vagy Alzheimer-betegség 60-65 éves korukra, állapították meg a kutatók.
A kutatásból a kávé hatásmechanizmusa nem derül ki, de az orvosok azt feltételezik, hogy a kávé által tartalmazott antioxidánsoknak köszönhető a kedvező hatást, ezek ugyanis ismert módon gátolják az Alzheimer-kór kialakulását. Antioxidánsok azonban számos más élelmiszerben is megtalálhatóak, az egészséges táplálkozás bizonyítottan az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját csökkentő tényezők közé tartozik. Az eredmény ezért nem bizonyítja, hogy napi akár 5 kávénak az elfogyasztása összességében kedvező lenne, ha más antioxidáns-forrással vetjük össze a hatását.
A demencia megelőzésében a legfontosabb tényezők az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szellemi frissesség karbantartása.
Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei |
Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei |
(WEBBeteg - MTI, Alzheimer's Society)