Táplálkozzon okosan, hogy okos legyen
Azt tudjuk, hogy az igénytelen étkezés hosszú távon okozhat problémákat. De vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg okosabbá vagy stressztűrőbbé tesz bennünket?
Már régóta felfedezték, hogy az étel, amit megeszünk, hatással van a hangulatunkra, gondolatainkra, cselekedeteinkre. Tudta azt, hogy például a depresszió és az agresszivitás összefüggésben áll a káros zsírokban gazdag, de zöldségben és gyümölcsben szegény étkezéssel? Vagy, hogy a hal és a tenger gyümölcseinek fogyasztása, csökkenti az elmebaj és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát? Illetve, hogy a tea egyfajta nyugodt, ám mégis éber tudatállapotot okozhat?
Memóriáját, éberségét, hangulatát mind befolyásolhatja táplálkozási szokásaival. Noha az intelligencia és az agyműködés összetett, és sok testi folyamatot is magába foglal, van néhány kulcsfontosságú tápanyag, melyek fokozzák az agyi tevékenységet.
Ételek, melyek fokozzák az agyműködést
Antioxidánsok: Azok az ételek és táplálék-kiegészítők, melyek antioxidánsokat (omega-3 zsírsavakat, természetes növényi vegyületeket) tartalmaznak, fokozzák az agyműködést és segítenek a szellemi frissesség megőrzésében. Omega-3 zsírsavakat, főként a tenger gyümölcseiben találhatunk. A lazac, az óriás laposhal, a fésűkagyló, mind segítenek az idegesség, a düh csökkentésében, illetve az agysejtek regenerálódásában. Antioxidánsokat tartalmaznak a sötét színű zöldségek és gyümölcsök, valamint a zöldtea is.
A vas is fontos |
A vas segíti a vérkeringést testünk oxigénnel való ellátásában. A vashiány összefüggésben áll a figyelemzavarral, hiperaktivitással, tanulási zavarokkal, alacsony IQ-szinttel. Értelmi képességünket tehát növelhetjük vasban gazdag táplálkozással. A spenótban, feketebogyós gyümölcsökben, lencsében, tofuban, brokkoliban és kelbimbóban egyaránt található vas. |
B vitamin: A B-vitaminokat mintha csak az agynak találták volna ki, az idegrendszer nélkülözhetetlen forrásai. A különböző B-vitaminoknak - különösen a folsavnak, B6-nak és a kolinnak -, nagy szerepe van azon üzenetek továbbításában, melyeket az agyunk küld az idegeinknek.
A B-vitaminban gazdag ételek tárháza igen gazdag. Folsavat a sötétzöld zöldségek tartalmaznak nagy mennyiségben, mint például a spenót, spárga, fejes saláta, paszternák vagy a zöldfőzelékfélék. Ide sorolhatóak a különféle babok is.
Nincs más dolgunk, mint feltörni egy tojást, ha kolinhoz szeretnénk jutni. A tojássárga bővelkedik a B-vitamin ezen fajtájában. Megtalálható még a szójababban, mogyoróvajban, burgonyában és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben is.
E-vitamin: Sokan napi keresztrejtvényfejtéssel vagy Sodukuval próbálják megelőzni a szellemi hanyatlást. Az E-vitaminban gazdag ételek szintén segítenek a mentális frissesség megőrzésében.
Az E-vitamin - különösen, ha C-vitaminnal együtt fejtheti ki hatását -, segít megelőzni az időskori elbutulás kialakulását. E-vitaminban bővelkedő ételek a mustár, a karórépa, a spenót és a brokkoli. Ha nincs ínyére a zöld szín, nyugodtan fogyasszon napraforgómagot, mandulát vagy olívabogyót, hogy meglegyen a mindennapra szükséges E-vitamin adagja.
Ezek is érdekelhetik |
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika