Tisztítható az Alzheimer-kóros agy?

MTI
megjelent:

Új molekuláris eszközt fejlesztettek ki a Michigani Egyetem kutatói, amellyel "megtisztíthatják" az agyat az Alzheimer-kór kapcsán kirakódó amiloid fehérjéktől - idézte a Science Daily tudományos hírportál (http://www.sciencedaily.com).

A szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kór jellemzője, hogy a béta-amiloid fehérje, csomószerűen lerakódik az agyban. Ezek a plakkok a sejtek pusztulását okozzák, ami memóriavesztéshez és más mentális problémákhoz vezet. A fehérje lerakódásáért felelős folyamatokat nem ismerik még teljesen a kutatók, ám azt feltételezik, hogy a réz- és a cinkionok is részt vesznek valamiképpen bennük.

A Mi Hee Lim által vezetett kutatócsoport ezzel kapcsolatos eredményeit, eredetileg az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben hozta nyilvánosságra. Lim és munkatársai olyan molekuláris eszközöket fejlesztettek ki, amelyek kétféle funkciónak képesek eleget tenni: meg lehet velük "fogni" a fémionokat is, és a béta-amiloid fehérjékkel is kapcsolatba lépnek.

Kísérleteikben megállapították, hogy ezek a molekulák szabályozni tudják az amiloidok lerakódását: egyrészt akadályozzák a csomók képződését, másrészt széttörik a már meglévőket. Mostani közleményükben a michigani kutatók, már a vegyületek második nemzedékéről számolnak be, amelyek biológiai rendszerekben stabilabbak, mint a korábbiak. A molekulák egyikét Alzheimer-kóros páciensektől származó homogenizált agyszövetmintákon is tesztelték, és megállapították, hogy az segített a fehérjecsomókat kisebb darabokra oszlatni.

Lim úgy véli, hogy terápiás célokra is alkalmazható a kifejlesztett vegyület, mert képes átlépni az agy-vér gáton. A soron következő kutatási lépésekben még érzékenyebb módszerekkel tesztelik az új vegyületek diagnosztikus és terápiás tulajdonságait.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.