A diabéteszes gasztroparézis kezelése

Dr. Felszeghy Enikő
szerző: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A diabéteszes gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

A téma cikkei

2/1 A diabéteszes gasztroparézis és tünetei
2/2 A diabéteszes gasztroparézis kezelése

Étrendváltoztatással egyensúlyban lehet tartani a gasztroparézist

Az étkezési szokások megváltoztatása segíthet a gasztroparézist egyensúlyban tartani. Az orvos és a dietetikus javaslatára célszerűbb hat kis étkezést elfogyasztani, mint három nagyot. Ha kisebb mennyiségű táplálék jut a gyomorba, minden alkalommal, amikor étkeznek, a gyomor nem lesz túltelített. Súlyos esetekben előfordulhat, hogy folyékony vagy pépes diétát írnak elő a betegeknek.

Az orvos javaslatára érdemes kerülni a magas zsír- vagy rosttartalmú ételeket. A zsír természetes módon lassítja az emésztést – ez az a probléma, amire nincs gasztroparézis esetén szükség – a rostokat pedig nehéz megemészteni. Néhány nagy rosttartalmú táplálék, mint például a narancs vagy a brokkoli olyan anyagokat tartalmaz, amit nem lehet megemészteni. Ezen táplálékok elkerülése mindenképpen indokolt, mert ezek gyomorürülése lassú és hajlamosítanak bezoárképződésre.

Ez is érdekelheti Az emésztőrendszeri autonóm neuropátia

Táplálószonda a gasztroparézis súlyosabb eseteiben

Ha a folyékony vagy pépes diéta sem megfelelő, szóba jöhet műtéti megoldás, táplálószonda behelyezésére. A jejunostoma a has falán át bevezetett kis cső, amit a vékonybélbe juttatnak. A táplálószonda megkerüli a gyomrot és lehetőséget biztosít, hogy a táplálékok és a gyógyszerek közvetlenül a vékonybelekbe jussanak. Ezek a táplálékok már előemésztettek és ezután közvetlenül a véráramba kerülhetnek. Emellett speciális folyadékdiétát alkalmaznak, ami a tápláló szonda mellett lehetséges. A jejunostoma felhelyezésére csak akkor kerül sor, ha a gasztroparézis súlyos, vagy ha a vércukorszintek ingadozásának kivédése más módon nem megoldható, diabéteszes betegek esetén.

Ez is érdekelheti Mi történik, ha leesik a cukrunk?

A parenterális táplálás átmeneti megoldás

Parenterális táplálásról akkor beszélünk, ha a tápanyagok közvetlenül a véráramba jutnak, kikerülve az emésztőrendszert. Ebben az esetben mellkasi vénába helyezett kanülön keresztül biztosítanak utat a tápanyagok és gyógyszerek bejuttatásához. Ehhez a nyitható vénás kanülhöz csatlakoztatják ezután azt a palackot, ami a folyékony tápanyagokat és a gyógyszereket tartalmazza. A vénán át a gyógyszereket és a folyadék a véráramba jut.

Ez a megoldás a jejunostoma alternatíváját jelenti, és általában átmeneti megoldást jelent a gasztroparézis legsúlyosabb szakaszában. A parenterális táplálást csak akkor alkalmazzák, ha súlyos gasztroparézis áll fenn és más megoldással nem lehet segíteni az állapot javulását.

Ez a cikk is érdekelheti Diétás szabályok cukorbetegség esetén

Gasztrikus elektromos stimuláció segít uralni a hányingert és a hányást

A gasztrikus neurostimulátor egy sebészetileg beültetett elemvezérelt műszer, ami enyhe elektromos impulzusok által segít a gasztroparézis miatt kialakult hányinger és hányás legyőzésében. Abban az esetben alkalmazzák, ha gyógyszeres kezeléssel nem lehet uralni a hányingert és hányást.

Mi a teendő diabéteszes gasztroparézis esetén?

A diabéteszes gasztroparézis esetén az elsődleges kezelési cél, hogy a gyomor ürülésének fokozásával elérjük a vércukorszintek egyensúlyban tarthatóságát. A kezelés magában foglalja a diétás változtatásokat, az inzulint, a szájon át történő gyógyszeres kezelést és súlyos esetekben a szondatáplálást vagy a teljes parenterális táplálást.

Az orvosa több kis étkezést (napi hatszori) fog javasolni, diétás változtatásként, hogy a lehető legjobb vércukorszintek mellett lehessen Önnél elvégezni a gasztroparézis diagnózisához szükséges teszteket. Bizonyos esetekben az orvos vagy a dietetikus javaslatára folyékony vagy pürés táplálékot kell fogyasztani, mindaddig, míg a vércukorértékek stabilizálódnak vagy a tünetek javulnak. A folyékony táplálékok mindazt a tápanyagot tartalmazzák, amit a szilárd ételek, de gyorsabban és egyszerűbben képesek áthaladni a gyomron.

Inzulin adása a vércukorszint egyensúlyban tartására

Gasztroparézis esetén az ételek lassabban és előre nem meghatározható időben mozognak a tápcsatornában. A vércukorszintek egyensúlyban tartásához emiatt többször kell kisebb inzulin adagokat adni vagy gyakrabban kell változtatni a beadott inzulin minőségét. Hasznos, hogy ha étkezés után adják be az inzulint a szokásos étkezés előtt beadott inzulinadagokkal ellentétben. Étkezések után is érdemes gyakrabban vércukorszintet mérni, és inzulint adni, ha ez szükségessé válik. Mindehhez a kezelőorvos tud hasznos tanácsokkal szolgálni.

Tovább Az inzulinok típusai és felszívódásuk

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Cukorbetegközpont - Drégely Anikó, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest