A magnéziumhiány gyorsítja az öregedést
Amerikában kísérletileg igazolták, hogy a tartós magnéziumhiány fokozza az emberi sejtek öregedését és így növeli az időskori betegségek kockázatát.
A magnézium a szervezet több száz biokémiai reakciójában játszik fontos szerepet. Hozzájárul a normális izom- és idegműködéshez, segít fenntartani a szívritmust, és ugyancsak magnézium kell a csontok szilárdságához. De az Egyesült Államokban a lakosság több mint felének a szervezetében magnéziumhiány van a nem megfelelő étrend miatt. Ez növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbaj, a csontritkulás és bizonyos rákos betegségek kockázatát.
A helyes táplálkozáshoz elengedhetetlen információk: |
Kaliforniai tudósok kísérletileg próbálták megtalálni a magnéziumhiány és a sejtöregedés közötti összefüggést. Ezért emberi rostsejteket tanulmányoztak teljes életciklusukon keresztül, amely 3-4 hónap. Azt találták, hogy ha a sejttenyészetet mérsékelt magnéziumhiányos környezetben tartották, akkor a sejtek ugyan életben maradtak, és normálisan osztódtak, de gyorsabban öregedtek, mint azok a sejtek, amelyeket normális magnéziumkoncentrátumban tenyésztettek.
A kísérletek alapján a tudósok kimondták, hogy tartós magnéziumhiány esetén a sejtműködés "sürgősségi módba" megy át, vagyis a rendelkezésre álló forrásokat a szervezet a létfontosságú anyagcsere-folyamatokra használja fel a hosszú távú folyamatok rovására.
A tartós mérsékelt magnéziumhiány kimutatására nincsen jó laboratóriumi módszer, vagyis az ember lehet magnéziumhiányos állapotban, anélkül, hogy tudna róla. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közül a legismertebbek a zöldségek, közöttük is a spenót és a bab, továbbá a mogyoró és a gabonafélék.
(FH)