Koleszterin: Mozgás és narancslé

MTI
megjelent:

Napi fél liter narancslé és heti három óra sport 2,5 százalékkal csökkenti a testsúlyt és 15 százalékkal a "rossz", azaz az LDL-koleszterin szintjét. A Sao Paulói Egyetem táplálkozástudományi kutatói vizsgálataik során a kondicionáló sportok és a narancslé kombinációjának középkorú nők súlyára és koleszterinjére történő hatását mérték.

A tizenhárom önkéntes résztvevő három hónapon keresztül naponta fél liter narancslevet ivott és hetente háromszor egy órán át űzött valamilyen kondicionáló sportot. A kontrollcsoportban lévő tizenhárom nő "csupán" sportolt. A vizsgálat végén kapott eredmények a kutatókat is meglepték: azok a nők, akik sportoltak és narancslevet is ittak, zsírtömegük 15 százalékát, teljes testsúlyuknak pedig 2,5 százalékát veszítették el. Az úgynevezett "jó", vagyis HDL-koleszterin szintje esetükben 18 százalékkal növekedett, a "rossz" LDL-koleszterin szintje pedig 15 százalékkal csökkent.

Miért káros a koleszterin?
A magas koleszterinszint és mellette egyéb tényezők hatására jön létre az érelmeszesedés, mely úgy alakul ki, hogy a vérből felvett koleszterin lerakódik az erek falában, ezzel az ér keresztmetszete szűkül, mely az ér által ellátott szerv oxigén- és tápanyaghiányához vezet.

A kontrollcsoport tagjai zsírtömegüknek csupán 11 százalékától és testsúlyuknak pedig 1,2 százalékától szabadultak meg.

A koleszterinszint tekintetében nem történt náluk jelentős változás. Mindkét csoportnál húsz százalékkal növekedett a teherbírás mértéke.

A narancslékúra mellett sportoló nőknél viszont alacsonyabb volt a vérben lévő laktát, vagyis tejsav mértéke.

A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy a narancslé csökkenti az izmok fáradékonyságát és segítségével a szervezet jobban reagál a rendszeres testedzésre.

(MTI)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség