Függőségek: Csapatban jobban megy a leszokás

Medipress
megjelent:

A Case Western Egyetem szakértője szerint azzal, ha a hasonló függőségi problémával küzdők egymáson segítenek, valójában magukon is segítenek. Maria E. Pagano, a Case Western Orvostudományi Egyetem pszichiáter segédprofesszora szerint a közösségi leszokás segítheti csökkenteni a függők egocentrikusságát és önzőségét, ami sok szakértő szerint a függőségi betegségek alapját képezi.

Jobb, ha a függők egymásnak segítenek a leszokásban

"A kutatásaink szerint a leszokást segítő programokban való aktív részvétel - amelynek során a függők egymást segítik a leszokásban - a leghatékonyabb módja a függőségi betegségben szenvedők gyógyulásának. Az Anonim Alkoholisták (AA) programjainak lényege a közösségépítés, ahol a hasonló problémákkal küzdők egymás problémáinak megoldásával saját magukon is segítenek."

Hol kezdődik az alkoholizmus?

"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza>>

A "segítő terápiás irányelv"

Pagano professzor kutatásainak alapja az úgy nevezett "segítő terápiás irányelv" (HTP), amelynek lényege, hogy ha egy beteg egy, a sajátjával azonos problémával küzdő emberen segít, azzal tulajdonképpen magával tesz jót.

Az Anonim Alkoholisták nevű segélyszervezet már régóta ezzel a módszerrel gyógyítja az alkoholfüggőket, méghozzá nagy sikerrel. Pagano professzor kutatásai szerint a leszokni vágyó alkoholisták 40 százaléka képes megállni az ivást akár egy évig is, ha csoportos foglalkozásokon vesz részt.

Ugyanez az arány az egyéni személyes programok esetében csak 22 százalék. "Ebből is látszik mennyire fontos a közösségi szellem és egymás segítése a függőségi betegségek gyógyításában" - tette hozzá a professzor. A kutatás részletes leírása az Alcoholism Treatment Quarterly című szaklap legfrissebb számában olvasható.

Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)

Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is.
Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)és tünetei >>

Medipress

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.