C-vitamin: Mekkora napi mennyiség véd a szívbetegségtől?

Medipress
megjelent:

Egy nemrég elkészült kutatás adatai szerint azok, akik naponta legalább 300 milligramm C-vitamint vesznek magukhoz élelmiszerekből vagy tablettából, negyven százalékkal csökkentik annak esélyét, hogy valamilyen szívbetegség fogja megtámadni őket.

A C-vitamin: el?nyök és ártalmak
Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása figyelhető meg. A C-vitamin: előnyök és ártalmak>>

A jelenség több okra vezethető vissza. Először is a C-vitamin csökkenti a szervezetben a lipoprotein (a) nevű anyag termelődését, amelynek magas szintje a szívbajok egyik fő okozója. Ezen felül segít a magas vérnyomáson, és segít meggátolni az érelmeszesedést. A C-vitamin egyik fontos jótékony hatása a koleszterinszint csökkentése is. Emellett meggyógyítja a tönkrement érfalakat is, így akadályozza meg a koleszterin lerakódását. Antioxidánsként leköti a szabad gyököket, amelyek károsítanák a szív- és véredényeket.

A megfelelő koleszterinszint eléréséhez úgy is hozzájárul, hogy növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) mennyiségét a szervezetben. A C-vitamin nagy mennyiségben található meg a gyümölcsökben és zöldségekben. Főleg a gránátalma, paradicsom, citrusfélék, bogyók, és a pirospaprika tartalmazza.

Medipress

Cikkajánló

C-vitamin
Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak. A C-vitamin szerepéről, előnyeiről, és mértéktelen fogyasztásának veszélyeiről.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Kardioközpont - Dr. Jenei Zsigmond Máté, belgyógyász, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.