Kapcsolat lehet a makuladegeneráció és az agyvérzés között

Medipress
megjelent:

Az idős emberek egyik gyakori szemelváltozása, a makuladegeneráció kapcsolatba hozható az agyvérzéssel – hangzott el az Amerikai Stroke Társaság 2011-es nemzetközi konferenciáján.

Más tanulmányok már kimutatták az összefüggést az időskori makuladegeneráció (makula=sárgafolt; a szem ideghártyáján az éleslátás területe) és a szélütés (stroke) között, azonban Dr. Renske G. Wieberdink és az Erasmus Orvosi Központ (Rotterdam) munkatársai voltak az elsők, akik különbséget tudtak tenni stroke két formája, az agyi infarktus és az agyvérzés között: az időskori makula-degeneráció (AMD) egyértelműen az agyvérzéssel áll kapcsolatban.

A makuladegeneráció során a látótér centrális része esik ki, azonban az állapot hosszú idő alatt alakul ki, és fájdalmatlan, mely kezdetben árnyékokkal, homályokkal jár.

A holland kutatók saját bevallásuk szerint kis mintaszámmal végezték vizsgálataikat, azonban munkájukat már ebben a korai stádiumban is figyelemfelkeltőnek szánják. 1990 óta elemezték a betegek szív- és érrendszeri, idegrendszeri, szemészeti, hormonális és pszichiátriai státuszát.

A vizsgálatban 6207 ötvenöt éves, illetve annál idősebb egyén vett részt, akiknél korábban stroke-os esemény nem volt. Az alanyokat szemvizsgálatnak vetették alá, és az AMD súlyossága alapján öt csoportra osztották. Az átlagos 13 éves utánkövetési időszak alatt 726 esetben alakult ki stroke, 397-ben infarktus, 59-ben agyvérzés, míg 270 esetben az orvosi dokumentáció nem tett különbséget a két forma között.

A statisztikai elemzések alapján az AMD legsúlyosabb, IV. stádiuma 56 százalékkal fokozta a stroke kialakulásának kockázatát, azonban elkülönítve a két formát, az agyvérzésnél hatszoros volt a kockázat, míg az infarktust nem befolyásolta.

Az összefüggés mind a száraz, mind a nedves típusú makuladegenerációra fennállt. Az elemzés statisztikailag súlyozott társbetegségek, például cukorbetegség és magas vérnyomás, gyógyszerszedés, alkoholhasználat, testtömeg-index, és a gyulladásos C-reaktív fehérje szintje alapján.

A kutatók nem gondolják, hogy az agyvérzés és az AMD között ok-okozati viszony állna fenn, inkább arra gyanakodnak, hogy mindkét állapotot ugyanaz a mechanizmus hozná létre. Azonban ennek tisztázása további vizsgálatokat igényel.

Betegségek jelei a szemen
A szem nem csupán a lélek tükre, egészségi állapotunkról is sok információt árul el. A 10 leggyakoribb jel a szemen

(Medipress)

Cikkajánló

Az időskori makula degeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, amely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.