A gyomor-bypass műtét a legjobb a fogyáshoz

Medipress
megjelent:

Két új tanulmány szerint ha a fogyásról és a 2-es típusú diabétesz javításáról illetve megszüntetéséről van szó, a gyomorelkerülő (bypass) műtét hatékonyabb, mint a többi fogyókúrás műtét.

Az Archives of Surgery szaklap februári számában közzétett tanulmányok vezető szerzője, Dr. Guilherme M. Campos azonban hangsúlyozza, hogy az elhízott pácienseknek a döntés előtt körültekintően olyan sebészt kell választaniuk, akik nagy mennyiségű ilyen jellegű beavatkozást végeztek.

Mi van az elhízás hátterében?

Korunk népbetegsége az elhízás, mely egyike a XXI. század egészségügyi kihívásainak. A KSH adatai szerint a magyar lakosság 45 százaléka (!) túlsúlyos vagy elhízott. Külön elgondolkoztató, hogy ma Magyarországon minden ötödik gyermek plusz kilókkal küzd. Elhízás: mi van a háttérben?>>

A gyomor-elkerülő műtét és a gyomorgyűrű felhelyezés a két leggyakoribb fogyókúrás műtéti eljárás az Egyesült Államokban. Az előbbi során elválasztják a gyomor alsó és felső részét, és a felsőhöz csatlakoztatják a vékonybelet, így hamarabb érezhető a telítettség, és kevesebb táplálék szívódik fel a bélrendszerben.

A 2001-ben bevezetett gyomorgyűrű felhelyezés úgy működik, hogy a gyomrot egy gyűrű segítségével két részre osztják, így túl nagy mennyiségű táplálék fogyasztása gyakorlatilag nehezebbé válik.

Dr. Mitchell Roslin, a New York-i Lenox Hill kórház sebész főorvosa biztonsági öves fogyókúrának nevezi. A harmadik típusú fogyókúrás műtét, a gyomorkisebbítés, vagyis gasztrektómia során a gyomor egy részét eltávolítják.

Javuló diabétesz, jelentős fogyás

Campos munkatársaival 100 gyomor-elkerülő műtéten és 100 gyomorgyűrű felhelyezésen átesett betegben hasonlította össze a fogyás és a diabétesz kimenetelét. A gyomor bypass csoportban a betegek átlagosan testsúlyuk 64 százalékát, a gyomorgyűrű csoportban ezzel szemben testsúlyuk 34 százalékát adták le.

A gyomor-elkerülő műtéten átesettek háromnegyede tapasztalta a diabétesz javulását vagy megszűnését, míg a másik csoportban ez az arány csak 50 százalék volt.

A Tajvanon végzett másik kutatás során, melyet Dr. Wei-Jei Lee, a Min-Sheng általános kórház orvosa vezetett, 60 2-es típusú diabéteszben szenvedő, elhízott beteget osztottak két csoportra; vagy gyomor bypass műtéten, vagy gasztrektómián estek át.

A gyomor bypass csoport döntő többsége - 93 százalék - esetében a cukorbetegség meggyógyult, míg a másik csoportban ez az arány csak 50 százalék volt. A gyomor bypass csoport tagjai többet is fogytak, és egyik csoportban sem tapasztaltak súlyos szövődményeket.

A tanulmányokkal együtt megjelent szerkesztői vélemény arra hívja fel azonban a figyelmet, hogy az eredményeket óvatosan kell kezelni, mivel hosszútávú adatok egyelőre nem állnak rendelkezésünkre.

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.