A szív-érrendszer állapota az agyi teljesítményre is hat

Medipress
megjelent:

Középkorúak esetén összefüggés lehet a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a gyengébb szellemi teljesítmény között – hangzott el az Amerikai Neurológiai Akadémia éves tudományos találkozóján Honoluluban.

Sara Kaffashian (Francia Nemzeti Egészségügyi Intézet, Párizs) és munkatársai 3500 brit férfi, és 1300 brit hölgy adatait elemezték, a vizsgálati csoport átlagéletkora 55 év volt. Az alanyok egy hosszú távú, Whitehall II-nek nevezett vizsgálatban vettek részt: egy évtized alatt a tudósok háromszor tesztelték a résztvevők logikai készségét, memóriáját, nyelvi készségét, és szókincsét.

A logikai teszt 65 egyre nehezedő nyelvi és matematikai kérdést tartalmazott, a memóriateszt húsz szó visszamondásából állt. A nyelvi készséget olyan kérdésekkel tesztelték, hogy az alanyok például nevezzenek meg egy perc alatt minél több s-betűvel kezdődő tárgyat, vagy állatot.

A rosszabb egészségi állapotú résztvevők gyengébben teljesítettek

A résztvevőket egyéb faktorok alapján csoportosították, úgy nevezett Framingham-kockázati pontérték szerint, mely magába foglalta a kort, a nemet, a koleszterinszintet, a vérnyomást, a dohányzási szokásokat, és a cukorbetegséget – melyek mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői.

A kutatók megállapították, hogy a rosszabb szív- és érrendszeri egészségi állapottal rendelkező betegek a teszteken gyengébb teljesítményt nyújtottak, mint egészséges társaik. Például 10 százalékkal rosszabb érték a Framingham-skálán férfiak esetén 2,8 százalékos, nők esetén pedig 7,1 százalékos csökkenéssel társult a memóriateszten.

Ugyanakkor a szív- és érrendszeri állapot nem befolyásolta férfiaknál a logikai készséget, nők esetén pedig a nyelvi készséget.

(Medipress)

Cikkajánló

A betegség (vagy inkább állapot) a végtagok - elsősorban a lábak - intenzív fájdalommal kísért, gyakran visszatérő vagy csaknem folyamatosan fennálló kivörösödésével jellemezhető.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.