Kakaó és keserű csokoládé - Tényleg egészséges?

WEBBeteg
megjelent:

Egy tanulmány a kakaópor teljes flavonol- és polifenoltartalmát, valamint antioxidáns aktivitását veti össze az olyan szuperélelmiszerekkel, mint az acai bogyó, a feketeáfonya, a kistermésű áfonya és a gránátalma.

A kutatók az antioxidáns aktivitás magasabb szintjét mutatták ki a kakaóporban, mint az antioxidánsban gazdag szuperélelmiszerek némelyikében. A tanulmány elemzése azonban néhány fontos kérdést vet fel.

Az Egyesült Államokban árult csokoládék nagy része, beleértve a Hershey szeleteket is, alig tartalmaznak kakaót. A másik probléma az adagolás. Ha megeszünk egy egész tábla csokoládét, legyen az akár keserű vagy tejcsokoládé, hamarabb nő a derékbőségünk, minthogy élvezhetnénk az antioxidánsok jótékony hatásait.

A keserű csokoládéval kapcsolatos tények és tévhitek

  • Az antioxidánsok a kakaóban vannak, nem a keserű csokoládéban - A lényeg az, hogy nem csupán a keserű csokoládé adja az antioxidáns értéket, hanem az a kakaó, amelyből készül. Fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú, organikus fekete csokoládét, lehetőleg töltelék nélkül, amely hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.
  • Adagolás - Az adagolás itt is rendkívül fontos. A tábla méretétől függően egy tábla csokoládé 4-12 adagból (kockából) állhat, és általában már egyetlen kocka elegendő. Ha nem vigyázunk, könnyen túlzásba vihetjük az evést, és a telített zsírok és a cukor túlsúlyba kerülhetnek az előnyökkel szemben. A keserű csokoládéval lévő flavonoidok olyan hatékonyak, hogy már egy bonbon méretű darab is képes csökkenteni a vérnyomást.
  • A valódi fekete csokoládé ára - Az egészségügyi előnyökkel járó, valódi fekete csokoládé ára az édességes polcok nagy részét elfoglaló, hétköznapi csokoládékhoz képest sokkal magasabb.
  • A kakaó előnyei más forrásokból - A csokoládé szelet nem mindig a legideálisabb forrása az ismert antioxidánsoknak. Az egyik legjobb alternatíva a teafűből főzött tea. Dugattyús kávéfőzőben áztassuk a teafüvet legalább 7 percig. Adjunk hozzá egy kis tejszínt és nyers cukrot, és máris megkapjuk az alakunkat sokkal jobban kímélő fekete csokoládé esszenciát.

Tények és tévhitek a csokoládéról

A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a csokoládé képes vigaszt nyújtani, ugyanakkor pattanásokat idézhet elő… Legfőbb ideje, hogy tisztázzuk a csokoládé körül kialakult félreértéseket.

Cikkajánló

Kenőcs, krém, gél
Kenőcs, krém, gél

Mit is kenünk magunkra és melyik mire jó?

Napszaki ritmus és depresszió
Napszaki ritmus és depresszió

Ok-okozat?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész

Segítség