Ha kávéval indul a nap: egészségügyi hatások
Egy, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatás szerint nincs kapcsolat a napi kávéfogyasztás és a magas vérnyomás kialakulása között.
A korábbi kutatások során a tudósok csak nagyon kevés ideig (kevesebb, mint 85 napig) kísérték figyelemmel a résztvevők életvitelét, ezért kapcsolhatták össze a magas vérnyomást a kávéfogyasztással.
Zhenzhen Zhang (Michigan Állami Egyetem) és kollegái szisztematikusan átvizsgálták és meta-analizálták a korábbi kutatási eredményeket. Vizsgálataik során elektronikus adatbázisokat (MEDLINE, EMBASE, Agricola, Cochrane Library) és hat korábbi kutatási anyagot is megvizsgáltak. Egyes kutatások során a tudósok akár 33 éven keresztül is figyelemmel kísérték a kávéfogyasztók egészségi állapotát.
Napi egy-két csésze kávé nem árt
A mostani kutatásban így összesen 172 567 önkéntes adatait vizsgálták meg, akik közül 37 135-nél alakult ki magas vérnyomás betegség. Ezek alapján megállapították, hogy a magas vérnyomás kialakulásának relatív veszélye a napi 1-3 csésze (1 csésze: 237 milliliter) kávét fogyasztóknál 1,09, a 3-5 csészét fogyasztóknál 1,07, az öt csészénél többet fogyasztóknál pedig 1,08. Ezek alapján a magas vérnyomás kialakulásának esélye azoknál a legmagasabb, akik a legkevesebb kávét fogyasztják.
A kutatók szerint a vizsgálatnak természetesen vannak vitatható aspektusai, elsősorban az olyan tényezőknek köszönhetően, mint az elfogyasztott kávé erőssége, a koffeines/koffeinmentes kávé aránya, valamint az adagok eltérő mérete.
(WEBBeteg)