Veszélyesebb repülnie a magas, túlsúlyos férfiaknak

Medipress
megjelent:

Egy új tanulmány eredményei szerint a magas, elhízott férfiak esetében sokkal magasabb az életveszélyes vérrögök kialakulásának kockázata. Az általános kockázat ugyanakkor továbbra is elég alacsony.

A kutatók azt állítják, hogy a többlet testsúly és a többlet centiméterek együttesen nagyobb mértékben növelik a kockázatot, mint külön-külön. „A magas és elhízott férfiak esetében több mint ötször magasabb a kockázat, mint az alacsony és sovány férfiakban” – számolt be a tanulmány társszerzője, Sigrid K. Braekkan. A szakértő azt javasolja a magas, elhízott embereknek, hogy ne üljenek túl hosszú ideig egy helyben. Nők esetében is magasabb a kockázat, ha magasak és elhízottak, a magasság azonban a vizsgálat szerint önmagában nem okoz problémát.

A mozdulatlan testtartás veszélye

A vérrög mélyvénás trombózis kialakulásához vezethet, mely rendellenességet a hosszú repülőutakon részt vevő utasok esetében ismerik a leginkább, akik nem sokat mozoghatnak az utazás alatt. A lábszár mozdulatlansága hozzájárulhat az állapot kialakulásához. Ezen kívül sérülések és a vérrögösödés hajlamát fokozó egyik genetikai rendellenesség is állhat az állapot kialakulása mögött. Bár a vérrög a lábszárban alakul ki, a tüdőbe jutva akár halálos tüdőembóliát is kiválthat. A mélyvénás trombózis és a tüdőembólia együttes kialakulását nevezik vénás tromboemboliának.

Az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology április 28-i számában megjelent tanulmányból kiderül, hogy a magas, elhízott embereket érintő nagyobb kockázat keringési rendszerükkel áll összefüggésben. Esetükben nagyobb a távolság, ahonnan a vérnek vissza kell jutnia a szívbe és a tüdőbe. Mivel a vért a gravitáció ellenében kell felfelé pumpálnia a vádli-izom pumpának, a nagyobb távolság csökkent áramlást eredményez a lábszárban, ami a rögösödés magasabb kockázatát okozza.

Az eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy a vérrögök kialakulásának általános kockázata továbbra is viszonylag alacsony. A magas, elhízott embereknek pedig azt tanácsolják a szerzők, hogy addig is, amíg nem tudják leadni testsúlyfeleslegüket, kerüljék az olyan helyzeteket, ahol hosszú időt kell mozdulatlanul eltölteniük.

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.