Gyógyszerek szedése és autóvezetés

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Az álmosság az egyik leggyakrabban előforduló gyógyszermellékhatás. Számos gyógyszer szedése befolyásolja az éberséget, illetve a reakcióidőt, és ezek természetesen az autóvezetésre is hatással vannak.

Sorra vesszük a leggyakrabban alkalmazott szereket, melyek szedése során veszélyekkel járhat, ha a gyógyszert szedő volán mögé ül. Hangsúlyozzuk, hogy ezek csak a leggyakrabban alkalmazott ilyen készítmények, a lista nem teljes!

Fájdalomcsillapítók és izomrelaxánsok

Maga a fájdalom is gyengíti a koncentrálóképességet, illetve a fájdalom csillapítására használt gyógyszerek is okozhatnak ilyen hatást. A gyakran használt hatóanyagok, mint például a diclofenac, a nimesulid, a naproxen befolyásolhatják a gépjárművezetéshez szükséges képességeket, ezenkívül a vényre kapható kábító fájdalomcsillapítók akár önmagukban, akár kombinációban alkalmazva szintén csökkentik a koncentrálóképességet, álmosíthatnak.

Emellett számos izomrelaxáns is a központi idegrendszeren keresztül fejti ki izomlazító hatását, melynek következtében álmosság jelentkezhet, ezért van az, hogy alkalmazásuk sokszor estére javasolt.

A vérnyomáscsökkentők

Egyes vérnyomáscsökkentők, például angiotenzin-receptor-blokkolók, béta-blokkolók, ACE-gátlók is okozhatnak szédülést, álmosságot, megnyúlt reakcióidőt.

Előfordul, hogy a vérnyomás beállítása nem sikerül már a kezelés elején, ezért ilyenkor maga az alacsony vérnyomás a bágyadtság, csökkent koncentrálóképesség oka.

Befolyásolja a vezetéshez szükséges képességeket a magas vérnyomás is. Amennyiben magas vérnyomásban szenved, javasolt a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, a terápia beállítása idején pedig lehetőleg ne vezessen gépjárművet. A pontos részletekről kérje háziorvosa véleményét.

Antidiabetikumok

A cukorbetegség kezelésében használatos gyógyszerek közül vannak olyanok, melyek nem okoznak inzulinelválasztást, vércukorszint-csökkenést, ilyen például a metformin, ezekre nem jellemző, hogy csökkentik a vezetéshez szükséges éberséget és koncentrálóképességet. Ezzel szemben a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek okozhatnak olyan mértékű vércukorszint-csökkenést (főleg nem megfelelően beállított vagy rosszul kontrollált terápia mellett), melyek komolyan befolyásolják az éberséget és a reakcióidőt, ilyen például az inzulin, illetve a szulfonilureák csoportja (pl. gliklazid, glimepirid).

A cukorbetegeknek és hozzátartozóiknak azzal is fontos tisztában lenniük, hogy a vércukorszint emelkedése is ugyanúgy befolyásolja a járművezetési képességet.

Mindezeket figyelembe véve fontos a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés, és annak kitapasztalása, hogy gyógyszerei milyen mértékben befolyásolják vércukorszintjét, és ebből következően az éberségét.

Antihisztaminok

Az antihisztaminokat általában allergiás betegségek kezelésében alkalmazzuk, de egyre gyakrabban előfordulnak influenzás és megfázásos tünetek kiegészítő kezeléseként is. Gyakori mellékhatásuk az álmosság. A legtöbb esetben estére rendeljük el az antihisztamin típusú gyógyszer szedését, éppen ezen mellékhatás miatt. Amennyiben régóta szed antihisztamint, ez a mellékhatás csökkenhet.

Hasmenés és hányás elleni szerek

A hasmenések oka a fokozott bélmotilitás, míg a hányásra a gyomor fokozott összehúzódása jellemző, ennek megfelelően kezelésük motilitást csökkentő szerekkel történhet. Az ilyen szerek lehetnek például ópioidszármazékok, melyek álmosító, koncentrálóképességet csökkentő, reakcióidőt növelő hatással rendelkeznek. Ehhez társulhat még a hasmenés, esetleg hányás következtében fellépő fokozott folyadékvesztés, mely komoly kiszáradást okozhat, illetve szintén hozzájárul a gyengeséghez.

Köhögés elleni szerek

A köhögéscsillapító szerek kodeinszármazékokat tartalmazhatnak, ezek szintén ópioidszármazékok. Az ilyen típusú készítményeknél mellékhatásként szintén álmosság, bágyadtság, gyengeség, csökkent koncentrálóképesség jelentkezhet, használatuk a gépjárművezetést befolyásolja. Recept nélkül is kaphatóak, nincs szükség hozzájuk orvosi vényre, így elmaradhat a beteg figyelmének felhívása az említett mellékhatásokra.

Pszichiátriai szerek

A szorongásoldók, az antidepresszánsok, az antipszichotikumok a központi idegrendszerre hatnak, a gépjárművezetést befolyásoló hatásuk a gyógyszert szedők körében is jól ismert.

A legfontosabb tudnivalók

Az éberséget befolyásoló gyógyszereket még tovább lehetne sorolni (pl. ide tartoznak egyes daganatellenes szerek is).

Általánosan érvényes az a javaslat, hogy bármilyen gyógyszert kezd el szedni, akkor alaposan olvassa el a betegtájékoztatót, ebben biztosan fel van tüntetve az, hogy az adott szer milyen hatással van a gépjárművezetésre.

Ehhez hozzájárul még az, hogy több gyógyszer együttes szedése esetén újabb mellékhatások jelentkezhetnek, vagy a már meglévők súlyosbodnak, illetve ezekhez hozzájárul még az alkohol központi idegrendszerre gyakorolt hatása.

A gépjárművezetést említettük, de természetesen a gépek kezelésére is ugyanolyan hatással vannak ezek a gyógyszerek, ezért bizonyos munkakörök betöltésénél is fokozott figyelemmel kell lenni a gyógyszerszedésre.

Sok esetben tapasztalható olyan hatás is, hogy csak a gyógyszer szedése elején jelentkezik ez az éberséget befolyásoló mellékhatás, majd a későbbiekben ez már kevésbé vagy egyáltalán nem lesz jellemző.

Mindezek miatt is fontos, hogy új gyógyszerek szedése esetén mindig óvatosan és körültekintően járjunk el.

Tovább Gyógyszerkölcsönhatások: amit tudni kell a gyógyszerszedésről

Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.