Hogyan számoljuk ki a véralkoholszintet?
frissítve:
Némi matematikai és kémiai fejtörővel bemutatjuk, hogyan számolható ki a véralkoholszint. Nem elég az ital alkoholtartalmának és a vér mennyiségének az ismerete, számos egyéb tényező befolyásolja a végeredményt.
A véralkoholszint fogalma
A véralkoholszintet ezrelékben (‰) mérjük, azaz megmutatja, hogy 1 liter vérben hány ezrelék az etil-alkohol mennyisége.
Mivel 1 liter = 1000 ml, 1000 ml vérben 1 ezrelék esetében 1 ml alkohol van.
Mekkora a tömege 1 ml alkoholnak?
Mivel az alkoholtartalmat grammban kifejezve adják meg, a pontos eredményhez tudni kell, hogy 1 ml alkoholmennyiséget hány gramm jelent.
Az etil-alkohol (etanol) sűrűsége 0,789 g/cm3, azaz kb. 0,8 g/cm3, ez azt jelenti, hogy 1 cm3 alkohol tömege 0,8 g. Mivel 1 cm3 = 1 ml, 1 ml alkohol tömege 0,8 g (máshogy kifejezve 800 mg).
Hány gramm alkohol van egy liter vérben egy ezrelék esetén?
Ahogy már megállapítottuk, 1 ezrelékes véralkoholszintnél 1000 ml vérben 1 ml alkohol van, amely eszerint 0,8 grammnak felel meg.
Egyes szakirodalmakban nem tulajdonítanak ekkora jelentőséget az etil-alkohol sűrűségének. Ezekben 1 ml etil-alkoholt leegyszerűsítve 1 g tömegűnek veszik. Ezen publikációkban tehát egy ezrelékről akkor beszélnek, ha 1000 ml vérben 1000 mg, azaz 1 liter vérben 1 gramm alkohol van. A véralkoholszint mértékegysége eszerint gramm/liter (g/l).
Vagyis:
- 1 ezrelék = 1 g/l
- 2 ezrelék = 2 g/l
- 3 ezrelék = 3 g/l
A pontos számítás alapján tudjuk, hogy a valóságban ez a fenti mennyiségek 0,8-szorosa:
- 1 ezrelék = 0,8 g/l
- 2 ezrelék = 1,6 g/l
- 3 ezrelék = 2,4 g/l
Hány gramm alkohol van a teljes véráramban egy ezrelék esetén?
Egy átlagos embernek 5 liter vére van, ami 5000 ml-t jelent. Ha az egy ezrelékes véralkoholszintet 1000 ml vérben 1 ml alkohol jelenti, akkor 5000 ml vér esetén 5 ml alkohol jelenti ugyanezt az ezreléket. Ez egy egyszerű egyenes arányosság.
Innen már csak egyetlen logikai gondolat, hogy 5 liter, azaz 5000 ml vér esetében az egy ezreléket jelentő 5 ml alkohol tömege = 5 x 0,8 g = 4 g.
Alkoholos italok alkoholtartalma
Az alkoholos italok alkoholtartalmát térfogatszázalékban (V/V%) szokták megadni. Ez megmutatja, hogy 100 ml italban hány ml etil-alholol van.
Például egy deciliter sörben (1 dl = 100 ml), ha az 4%-os erősségű, akkor 4 ml etil-alkohol van, amely az etil-alkohol sűrűségéből kiszámíthatóan (0,8 g/cm3) 3,2 g (4 x 0,8=3,2) tömegű etil-alkoholnak felel meg. Egy korsónyi sör 5 dl, azaz a 3,2 g/dl érték alapján a teljes alkoholmennyiség 5 x 3,2 g = 16 g.
Ital | Mennyiség | Térfogatszázalék | Alkoholtartalom (ml) | Alkoholtartalom (g) |
sör | 0,5 l = 500 ml | 4 V/V% | 20 | 16 |
bor | 2 dl = 200 ml | 8 V/V% | 16 | 12,87 |
pálinka | 0,5 dl = 50 ml | 40 V/V% | 20 | 16 |
martini | 1 dl = 100 ml | 16 V/V% | 16 | 13 |
whisky | 1 dl = 100 ml | 50 V/V% | 50 | 40 |
vodka | 1 dl = 100 ml | 38 V/V% | 38 | 30,4 |
pezsgő | 1 dl = 100 ml | 11,5 V/V% | 11,5 | 9,2 |
Hogyan lesz az ital alkoholtartalmából véralkohol?
Ahogy láttuk, egy korsó (500 ml) 4%-os térfogatszázalékos alkoholtartalmú sör 16 g etil-alkoholt tartalmaz. Levezettük azt is, hogy egy átlagos felnőtt esetén 4 g alkohol jelent 1 ezrelékes véralkoholszintet. Ezalapján az jönne ki, hogy egy korsó sör elfogyasztása 4 ezrelékes véralkoholszintet okozna, ami már az életveszélyes alkoholmérgezés határértéke lenne.
A magyarázat abban van, hogy az ital alkoholtartalmát nem lehet egyszerűen megfeleltetni a vérben mért alkoholmennyiségnek. Számításba kell venni az alkohol felszívódását, lebomlását és a testben történő eloszlását is.
Az alkohol felszívódása
Az alkohol lebontása kisebb mértékben már a szájban és a gyomorban megkezdődik az ADH enzim segítségével, a felszívódási veszteség átlagosan 15%.
A felszívódás fő területe a vékonybél, ám mire az alkohol eléri ezt, egy része már lebomlott. A gyomorban található étel lassítja a vékonybél elérését és a felszívódás mértékét, míg az üres gyomorra történő alkoholfogyasztás meggyorsítja és fokozza azt.
Az alkohol lebontása
A szervezetbe felszívódó etil-alkohol kb. 90%-a a májban bontódik le, és kb. 10%-a választódik ki változatlanul a tüdőn és a vizeleten keresztül. Az alkohol két lépésben bomlik le a szervezetünkben: először acetaldehidnek nevezett vegyületté alakul az alkohol-dehidrogenáz (ADH) enzim segítségével, amelyet aztán az aldehid-dehidrogenáz (ALDH2) enzim ártalmatlan vegyületté alakít át.
Az alkohol lebontása gyakorlatilag azonnal megkezdődik felszívódást követően, ezért a véralkoholszint alakulásában döntő jelentőségű az elfogyasztott alkohol mennyiségén felül az is, hogy milyen sebességgel fogyasztjuk az alkoholt és milyen gyorsan éri el az ital a vékonybelet. Az alkohol lebontása ugyanis mér akkor folyamatban van, mire az teljesen felszívódna és bekerülne a véráramba.
A májban lévő enzim elegendő óránként 8 g alkohol átalakítására, ám ebben jelentős egyéni különbségek lehetnek. Az alkohollebontás miatt átlagosan óránként 0,15 ezrelékkel csökken a véralkoholszint. Nagyjából az alábbi mennyiségű alkohol lebontására képes szervezetünk minden órában:
Ital | Térfogatszázalék | Mennyiség |
Sör | 4 V/V% | 2,5 dl |
Bor | 8 V/V% | 1,3 dl |
Pálinka | 40 V/V% | 0,3 dl |
Testsúly és vízháztartás
Az alkohol nem kering teljes mértékben a véráramban, hanem eloszlik a teljes szervezetben, pontosabban a test víztartalma a döntő a szervezetre gyakorolt hatásban.
A Widmark-összefüggés alkalmas arra, hogy pontosabb eredményt kapjunk az elfogyasztott alkoholmennyiség és a testsúly, valamint a test nemre jellemző víztartalma alapján. Eszerint a véralkoholszint megegyezik az elfogyasztott alkohol mennyisége, valamint a testsúly és a nemre jellemző tényező szorzatának hányadosával.
Egyszerűbb formában: véralkoholszint (‰) = alkohol (g) / Ts (kg) x r
A bevitt alkohol mennyisége (g) kiszámítható az alábbiak alapján: alkohol (g) = ital (dl) x V/V% (vol%) x 0,8 (g/ml).
Az r által jelölt tényező férfiaknál átlagosan 0,7 (0,68-0,85), míg nőknél 0,6 (0,55-0,67). Ez a tényező azt fejezi ki, hogy a férfiak testének átlagos víztartalma magasabb, így ez alacsonyabb véralkoholszintet eredményez ugyanannyi elfogyasztott alkohol esetén, ugyanakkor a nőkre veszélyesebb következményekkel jár a túlzott alkoholfogyasztás..
Például 5 dl, 4 V/V%-os sör elfogyasztása 5 x 4 x 0,8 = 16 g etil-alkoholnak felel meg. Ha ezt a mennyiséget egy 70 kg-os férfi fogyasztja el: 16 g / 70 kg x 0,7 = 0,3 ‰.
Összegzés: a Widmark-formula
Az aktuális véralkoholszint megállapításához az elfogyasztott alkohol mennyiségén, a testsúlyon és a nemen kívül számításba kell venni a felszívódási veszteséget, valamint a lebontás ütemét és az eltelt időt is. Ezek alapján a következő lépésekkel számolható ki az érték.
- A bevitt alkohol mennyisége grammban kifejezve, az alkohol (g) = ital (dl) x V/V% (vol%) x 0,8 (g/ml) képlet alapján.
- Vonjuk ki belőle a felszívódási veszteséget, amely átlagosan 15%.
- Ezt osszuk el testsúlyunk (kg) és a nemünkre jellemző állandó (ffi: 0,7, nő: 0,6) szorzatával.
- Az így kapott kezdeti véralkoholszintből vonjuk ki az átlagos lebontási sebesség (0,15 ‰/h) és az eltelt idő (h) szorzatát.
Véralkoholszint-kategóriák |
0,5-1,5‰ - Ittasság: az alacsonyabb értékeknél az eufória dominál, a magasabb értékek közelében romlik a helyzetértékelés, a mozgáskoordináció. 1,5-2,5‰ - Részegség: fokozott balesetveszély, hányás, sápadtság, olykor agresszivitás lép fel. 2,5-4,0‰ - Alkoholmérgezés: az alacsonyabb értékek közelében aluszékonyság, zavartság jelentkezik, a magasabb értékek közelében kiesnek a reflexek, kóma áll be. |
Befolyásoló tényezők
Ahogy láttuk, a véralkoholszint részben jól kalkulálható és pontosan mérhető adatokon alapszik (alkoholtartalom, idő, testsúly), azonban nagyon sok a bizonytalan egyéni változó is, ami a pontos meghatározást lehetetlenné teszi. Az aktuális érték függ például:
- elfogyasztott táplálék mennyisége, összetétele, étkezés ideje
- hidratáltsági szint - részben jellemző a nemre, de egyénileg és napszakon belül is változhat az értéke
- alkohollebontó enzimek termelése - az enzimek hiánya okozza a patológiás részegség nevű kórképet, de a különböző genetikai állományú népek körében is eltérő
Ez is érdekelheti Tévhitek - Mi csaphatja be az alkoholszondát?
Forrás: WEBBeteg
Szakértő: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő (elsosegely.hu)