B15-vitamin - Miért fontos?
A B15-vitamin (pangamsav, pangaminsav) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns hatással rendelkezik, A- és E-vitaminnal együtt történő alkalmazása előnyös lehet.
Elősegíti a sejtek és szövetek oxigén-anyagcseréjét, megakadályozza egyes szervek (pl. máj) elzsírosodását. Csökkentheti az alkohol utáni vágyat, elmulasztja a fáradtságot, csökkenti a vér koleszterin szintjét.
Miben fordul elő?
Természetes forrásai a sörélesztő, a gabonamagvak, a hántolatlan rizs, a máj és a melasz.
Hiánya
Hiánybetegségeiről kevés kutatási eredmény található.
B-vitamin teszt |
Szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága? B-vitamin teszt kitöltése |
(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)