A hajtüsző klónozásával a kopaszság ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Hajképző sejtek klónozásával remélik örökre megoldani a kopaszság problémáját a brit Intercytex cég kutatói. Az eljárást még csak nagyon kevés páciensen próbálták ki, de 19-ből 11személy fején féléven belül új haj nőtt - olvasható a BBC brit közszolgálati tévé és rádió honlapján.

Az eljárásnak az a lényege, hogy a meglévő hajtüszőnek azokat a sejtjeit, amelyekből a hajszál képződik, kiveszik, és laboratóriumban speciális vegyi fürdőben tenyésztik. A keletkezett új sejteket aztán beültetik a páciens fejbőrébe. A kutatócég szerint ezzel a módszerrel korlátlan mennyiségben lehet új hajképző sejteket előállítani.

A ma ismert hajátültetéskor nem keletkezik új hajszál. A transzplantáció közben a még hajjal borított fejbőrből kis darabkákat vágnak ki, és ültetnek be a kopasz területekre.

A brit kutatók szerint a hajsejtklónozás 5 éven belül elérhető eljárás lesz, ha egyéb teszteken biztonságosnak és hatásosnak bizonyul.

A kutatócég elképzelése szerint a páciensek a kopaszodás kezdetekor jelentkeznek, bőrsejtmintát adnak, amelyet a laboratóriumban klónoznak. Az új sejtekből megfelelő mennyiséget visszaültetnek, a többit pedig lefagyasztva tárolják. A kopaszodás előrehaladtával a páciens rendszeresen visszatér, és újabb beültetést kap.

Más brit orvosok azonban hozzátették, hogy a klónozott haj aligha lesz ugyanolyan sűrű, mint a természetes, és feltehetőleg nem fog ugyanolyan szögben nőni. Egyes orvosok szerint még az sincs bizonyítva, hogy az Intercytex cég kísérletében valóban új hajszálak keletkeztek.

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Oxygen Medical - Dr. Görömbey Zoltán, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.