Új uniós előírások vonatkoznak a kozmetikumokra

MTI
megjelent:

Csütörtökön életbe lépett az EU 2009-ben elfogadott, új, kozmetikumokra vonatkozó irányelve, hogy a fogkrémtől a naptejeken keresztül a sminkkellékekig biztonságosabbá váljanak a kozmetikai termékek az Európai Unióban.

Az új előírások mind az unióban előállított, mind az importált termékekre vonatkoznak. A csütörtökön életbe lépett rendelet értelmében a gyártóknak szigorúbb termékbiztonsági előírásoknak kell megfelelniük, csak olyan termék helyezhető ki a polcokra, amelyen feltüntetik, hogy ki az a jogi vagy természetes személy az Európai Unióban, aki felelősséget vállal a termékért, a készítményeket forgalomba hozataluk előtt be kell jelenteni egy európai szintű adatbázisba, amelyben például mérgezés esetén gyorsan és könnyen hozzáférhető az adott szer összetevője.

Elegendő idő volt a felkészülésre

Az új szabályozás a termékért felelős személy számára azt is kötelezővé teszi, hogy az illető értesítse a tagállami hatóságokat a készítmény súlyos nem kívánt mellékhatásairól, emellett pedig a hatóságok a fogyasztóktól és szakértőktől begyűjtött adatokat is megosztják majd egymással. Mindemellett az új rendelet értelmében minden olyan színezéket, tartósítót vagy UV-szűrőt, amely nanorészecskéket tartalmaz külön engedélyeztetni kell, és ezt a csomagoláson is fel kell tüntetni az adott összetevő mögött zárójelben.

A bizottság emlékeztet, hogy a kozmetikai termékeket 35 éve szabályozza közösségi jogszabály, amelyet azóta nem kevesebb mint hét alkalommal módosítottak. A mostani szabályok 2009-es elfogadását követően a mai napig volt idejük a gyártóknak, hogy felkészüljenek és megfeleljenek az új előírásoknak. Csütörtöktől már csak az új szabályoknak megfelelő termékek kerülhetnek forgalomba.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Dermatica - Peterman Krisztina, gyógykozmetikus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.