Ételdetektor: megoldás az ételallergiára?
A kanadai Isabel Hoffman megálmodott egy olyan praktikus, hordozható eszközt, amit akár ételdetektorként is elnevezhetnénk. A kis készülék pillanatok alatt feltérképezi a vizsgált étel pontos összetevőit, ami segítséget jelenthet többek között az ételallergiás betegeknek is.
Mit jelent az ételallergia? |
Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás. Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra. |
Isabel lányának többféle ételallergia és a lisztérzékenység is nehezíti az életét, ezért az anyuka egy olyan eszköz megvalósítását tűzte ki célul, ami segítséget jelenthet az egész család számára. A Tellspec névre hallgató, kulcstartóra akasztható eszköz, lézersugár segítségével vesz mintát az adott ételből, és írja ki egy mobilalkalmazás segítségével annak összetevőit. Elmondása alapján megdöbbentő eredményeket tapasztalhatunk, és a csomagoláson szereplő összetevők mögé láthatunk. Megtudhatjuk, tulajdonképpen mit is tartalmaz az étel, amit eszünk.
Mire jó az ételdetektor?
A Tellspec meg tudja határozni az ételek kémiai összetevőit, feltünteti az allergéninformációkat, továbbá megjeleníti az étel ásványianyag és kalóriatartalmát is. A készülék segítségével nyomon követhető a napi kalóriabevitel, és naplózható az is, hogy érzi magát a felhasználó egy-egy étkezést követően. Felismeri többek között a transz-zsírsavakat, és olyan összetevők háttértörténetét is megismerhetjük, mint a tatrazin. Segítségével megtudhatjuk, hogy az ásványianyag és vitaminraktáraink mennyire vannak feltöltve, esetleg szükséges-e további vitaminpótlás.
Az élelmiszeripar hatalmas változáson ment át
Manapság az élelmiszeripar is hatalmas változásokon megy keresztül. Változnak az alapanyagok, mások az előállító és feldolgozó folyamatok, és ezen összetevők változása nagyon gyorsan zajlik. Az étkezés egyre változatosabb, ma már sokkal könnyebb más kultúrák, akár több ezer kilométerre található földrajzi területek gasztronómiai jellegzetességeinek megismerése.
Az új ízek addig ismeretlen alapanyagoknak és feldolgozási eljárásoknak köszönhetők, melyek a szokatlan ízvilágon túlmenően addig nem ismert keresztreakcióba léphetnek a helyileg preferált élelmiszerek összetevőivel. Egyre növekszik a finomított, túlfinomított, agyonfeldolgozott élelmiszerek iránti kereslet, melyeknek jellemzője, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak önmagukban is jelentős allergén hatással bíró összetevőket.
A mesterséges színezékek, ízfokozó, tartósítószerek és más adalékanyagok jelentős allergén hatással rendelkeznek. De a nyers élelmiszerek fogyasztása sem garancia arra, hogy nem alakul ki ételallergia. A növényvédőszerek, műtrágyák, hozamfokozók, az állattartás során alkalmazott speciális tápszerek és antibiotikumok mind-mind idegenként hatnak az emberi szervezet számára.
Fontos a tájékozódás
Ételallergiások, cukorbetegek, fogyókúrázók, sportolók étrendjének megtervezésekor is nagy segítséget nyújtana a készülék.
Az azonban, hogy ez az eszköz mennyire lesz megbízható még kérdéses, mielőtt beszereznénk ezt az igen figyelemfelkeltő eszközt, érdemes orvosi véleményt is kikérni, hogy valóban komfortosabbá teszi-e az ételallergiások, fogyókúrázók vagy a sportolók életét, vagy csupán egy marketingfogás az egész. Az ötlet mindenesetre említésre méltó.
Milyen tünetekkel jár az ételallergia? |
Az allergiás reakció lehet kellemetlen, de veszélytelen, bizonyos esetekben azonban életveszélyes is. Az ételallergia tünetei általában az adott étel elfogyasztását követően néhány perccel vagy néhány órával alakulnak ki. A valódi ételallergia leggyakoribb tünetei az alábbiak, amit befolyásol az ételallergia típusa is:
Az allergia súlyos megjelenési formája az úgynevezett anafilaxia, amely életveszélyes tünetekkel jár és azonnali orvosi ellátást igényel! Az anafilaxia tünetei az alábbiak:
|
(Forrás: Dr. Zsuga Judit, Tellspec)