A gombamérgezés veszélyeire figyelmeztetnek

Országos Mentőszolgálat Alapítvány
megjelent:

A hűvös, csapadékosabb tavaszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, a tapasztalatok szerint ezzel együtt a mérgezések száma is növekszik.

Magyarországon évente átlagosan száz-kétszáz bejelentés érkezik gombamérgezésről, a statisztikák szerint a mérgezések átlagosan mintegy 25 százaléka 14 év alatti gyermeket érint néha azért, mert a szabadban játszó gyermek kíváncsiságból kóstolja meg a gombát.

A gomba egészséges táplálék, de ha elmulasztjuk a szükséges óvintézkedéseket, könnyen mérgezés áldozatává válhatunk. A mentők arra figyelmeztetnek, hogy a kirándulók, gombászok az összegyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassák be ehhez értő szakemberekkel, még akkor is, ha gyakorlottnak érzik magunkat a gombák felismerésében.

A gombamérgezés elkerülhető!

A szép meleg tavaszi napokon az erdőben kirándulók gyakorta gombagyűjtéssel is színesítik a jó levegőn eltöltött sétáikat. A nyirkosabb, esős, melegebb időjárás kedvez az erdei gombák fejlődésének, ilyenkor több fajtával is találkozhatunk utunk során. A gombamérgezés elkerülhető!

(Országos Mentőszolgálat Alapítvány)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Benő Brigitta, Feövenyessy Krisztina
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.