Már csak alig egy hét van az érettségiig - Tippek a felkészüléshez gimnáziumi tanároktól

Nemzedékek Tudása Akadémia
megjelent:

Vannak, akik már egy éve szisztematikusan készülnek az egy hét múlva kezdődő érettségi vizsgákra, és olyanok is, akik az utolsó pillanatra hagyják a felkészülést.

A Nemzedékek Tudása Akadémia felkészítő videói az ismétléshez és a gyors hajrához is kitűnőek, hiszen segítségükkel könnyen össze lehet szedni az alapokat a magyar, matematika és történelem érettségik főbb témaköreihez. A videókon szereplő tanárok az alábbiakban tippeket adnak arra, hogy miként használják ki az érettségizők hatékonyan a fennmaradó napokat.

1. Legyünk tisztában az elvárásokkal!

Ebben sokat segít az előző évek feladatsorainak átnézése és megoldása, amivel nemcsak a követelményeket, de saját tudásunkat is felmérhetjük. Dr. Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola matematikatanára szerint az utolsó napokban még sokat lendíthet a helyzeten, ha szánunk néhány órát típusfeladatok és a fontosabb témakörök önálló kidolgozására. „Sokan tartanak a matematika érettségitől, de a típusfeladatok begyakorlásával növeljük önbizalmunkat, így vizsgahelyzetben nagyobb eséllyel döntünk helyesen” – tette hozzá dr. Gerőcs László.

2. Használjunk felkészítő anyagokat!

A felkészítő könyvek és videók a hatalmas mennyiségű tananyag szűrésében és átismétlésében nyújtanak segítséget.

3. Ne magoljunk!

A vizsgadrukk leküzdése

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető. A vizsgadrukk leküzdése

Történelemtanulásnál magolás helyett inkább az összefüggésekre koncentráljunk. Foki Tamás, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára azt tanácsolja, hogy 4-5 összefüggő mondatban foglaljuk össze magunknak mindegyik témakört. Hasonló a helyzet az irodalommal. „A vizsgán ismeretlen műveket kell majd elemezni, ezért nem segít, ha bemagoljuk az órán tanultakat. Érdemes verselemzések olvasása közben megfigyelni a műelemzési stratégiákat, és az utolsó napokban átolvasni ezeket a szempontokat” – fejtette ki Arató László, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium irodalomtanára.

4. Készítsünk időbeosztást, amibe a pihenést is tervezzük bele!

Tervezzük el előre, hogy mennyi idő jut egy-egy téma kidolgozására vagy feladatsor megoldására, és amennyire csak lehet, tartsuk magunkat az időbeosztáshoz. A tervezésnél számoljunk az ismétléssel is, és szüneteket is iktassunk be. A hatékony tanuláshoz a pihenés is hozzátartozik, ezért a kikapcsolódásra és elegendő alvásra is időt kell szakítani.

5. A csoki csak mítosz, figyeljünk az egészségünkre!

A tinik üres gyomorral mennek iskolába: Rossz anyagi helyzet vagy táplálkozási zavar?

Sok tinédzser reggeli nélkül megy el otthonról, ami az iskolai mindennapokban negatív hatással van figyelmükre és memóriájukra is. A tinik üres gyomorral mennek iskolába: Rossz anyagi helyzet vagy táplálkozási zavar?

Stressz hatására megnő a szervezet vízigénye, és ha nem viszünk be elég folyadékot, akkor romlik a koncentrációs képesség. A folyadék pótlására vizet fogyasszunk. Emellett ajánlott minél több koncentrálást segítő ételt, például gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani. Az pedig csak mese, hogy a csoki és a cukorkák segítenek koncentrálni, ezeket legfeljebb finom ízük miatt fogyasszuk, és ne vigyük túlzásba.

5+1 Ismételjünk együtt valakivel!

Ha nincs idő mindent magunknak átnézni, segít, ha együtt tanulunk valakivel. A közös élményhez kapcsolódóan könnyebben bevésődhetnek azok az információk is, amiket nem magunk dolgoztunk fel, és amelyek jól jöhetnek a vizsga során. Csak arra kell vigyázni, hogy hatékonyan töltsük ezt az időt, és ne forduljon át viháncolásba a közös tanulás.

Nemzedékek Tudása Akadémia

A Nemzedékek Tudása Akadémia Nonprofit Közhasznú Kft. tevékenységének fő területei: pedagógiai ismeretterjesztő rendezvények szervezése tanárok részére: szakmai, módszertani témákban, időskorúak oktatása a Senior Akadémia programsorozat keretében, határon túli magyar fiatalok részére magyar nyelvű tananyagok biztosításának támogatása, valamint oktatástechnológiai fejlesztési projektek támogatása.

(Nemzedékek Tudása Akadémia)

Cikkajánló

Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.