A nyugati ember genetikailag hajlamos az egészségtelen ételek fogyasztására

DRportal
megjelent:

Skót kutatók DNS analízissel kimutatták, hogy a nyugati társadalmakban élők genetikailag programozottak az alkohol és az egészségtelen ételek fogyasztására - olvasható a Journal of Neuropsychopharmocology egyik cikkében.

Az Aberdeen University tudósai felfedezték, hogy az európai származású emberek génkészletében, nagy valószínűséggel vannak olyan gének, amelyek arra késztetik őket, hogy a zsíros ételeket és alkoholt fogyasszanak.

Dr. Alasdair MacKenzie, a kutatás vezetőjének magyarázata szerint, a galanin nevű neuropeptid szabályozza az agyban a különböző ételek iránti vágyat. A galanin működését egy genetikai kapcsoló kontrollálja, ami ha túlságosan aktívan működik, nagyobb valószínűséggel vágyakozunk majd a zsíros ételek és az alkohol után.

Dr. MacKenzie hozzátette, hogy az európaiakhoz képest gyengébb kapcsoló az ázsiaiakra jellemző, ami arra enged következtetni, hogy ők kevésbé hajlamosak ezekre a választásokra.

Dr. MacKenzie úgy hiszi, a felfedezés azzal magyarázható, hogy az európaiaknak a történelem során át kellett vészelniük a hosszú, hideg teleket, melyek során a főzött sör és zsíros ételek biztosítottak a túléléshez elegendő kalóriát. Ez pedig azt is jelenti, hogy genetikailag hajlamossá váltak, ezeknek az ételeknek a magától értetődő, természetes választására.

Ráadásul, a zsíros ételek preferenciáját nem árnyékolta be, későbbiekben jelentkező, egészségtelen hatásuk, hiszen amikor egy emberélet maximum 30-40 évig tartott, még vajmi keveset törődtek efféle kérdésekkel.

Mindezek mellett Dr. MacKenzie szerint a teljes képhez hozzátartozik, hogy a nyugati országokba költöző ázsiaiak az említett gyengébb genetikai kapcsoló ellenére sem maradnak immunisak az elhízással és az alkohollal szemben.

(DRportal)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.