Egészséges nyári viselet: tippek a maximális kényelemért

szerző: Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A perzselő nyári meleg gyakran okoz izzadást és hőkiütést. Azonban megfelelő ruházat viselésével, okos öltözködéssel ezek a kellemetlenségek elkerülhetők. Íme, néhány tipp, mit vegyen fel a forró napokon.

Ragaszkodjon a természetes növényi eredetű anyagokhoz!

A műszálas anyagok helyett válassza a természetes összetételű ruhákat, például a pamutból vagy lenből készülteket, amelyek elnyelik a testről az izzadságot, és lehetővé teszik, hogy az szabadon elpárologjon. A pamut úgy működik, mint egy törölköző: felitatja a nedvességet a bőrről, ezzel pedig megakadályozza a baktériumok és gombák szaporodását. Tökéletes viselet nyárra, mert nemcsak hűvösen tart, hanem csükkenti a fertőzések kockázatát is. Érdemes a legmelegebb időszakban az ágyneműjét is pamut anyagúra cserélni.

A szintetikus alapanyagokból készült textíliákat – amennyire csak lehet – kerülje, mert ellentétben a természetes anyagokkal, a legtöbb szintetikus szövet nem szellőzik! Ez azt jelenti, hogy ha izzad, a verejték nem szárad meg, nem párolog el.

Válasszon világosabb színeket!

A fehér, bézs és egyéb világos színek segítik a testet hűvösen tartani, mivel visszaverik a napsugarak nagy részét.

A sötét színű ruhadarabok ezzel ellentétben elnyelik a fényt és a meleget, így ezek viselésekor melege lesz!

Ha ragaszkodik a karcsúsító árnyalatokhoz, válassza a fekete ruhadarabok helyett a mintásakat: egy fekete-fehér vagy világos alapon mintás felsőben kevésbé van kitéve a hőártalmaknak, mint a sötét ruhákban.

Viseljen laza ruházatot!

Nyáron ne viseljen feszes ruhákat, melyek akadályozzák a vérkeringést! A vérerek nyáron jobban kitágulnak, hogy a szervezet képes legyen lehűteni magát azáltal, hogy a meleg a bőrön át távozik. Éppen ezért a laza, szellős ruházat viselése ajánlott!

Válassza ki a megfelelő stílust!

A nyár szinte egyet jelent a shortok, atléták, ujjatlan ruhák viselésével, noha nem ezek a legideálisabb ruhadarabok ebben a szezonban. Ezek mind kiteszik a bőrét a nap ártalmas UV-sugárzásának, így ezek viselésével növeli a hőkiütés kialakulásának kockázatát! A meleg emellett kiszárítja a bőrt, ami emiatt merevvé válik, és hajlamosabb az öregedésre, ráncosodásra.

Gondoljon csak bele, a közel-kelet sivatagaiban élők tetőtől talpig laza ruhával takarják el magukat, hogy védekezzenek a perzselő hőségtől. Az ideális választás a nyári melegre a laza, világos, könnyű, bőszárú nadrág vagy hosszú szoknya, ehhez illő felsővel vagy laza tunikával!

Viseljen napszemüveget!

Ne feledkezzen meg szemei védelméről sem, az UV-sugarak ugyanis azokat is károsíthatják. Javasolt optikai szaküzletben napszemüveget vásárolni, a jó napszemüveglencse egyik legfontosabb kritériuma, hogy teljesen kiszűri az UV-sugarakat, vagyis 400 nm-ig terjedően.

Erős UV-sugárzás mellett a kalap se maradjon el!

A napszemüveg mellett a szemeknek kiegészítő védelmet nyújt és az arcot is árnyékolja a széles karimájú kalap, amely legyen könnyű és légáteresztő, pl. szalmából készült.

Ugyanakkor a megfelelő ruházat viselése mellett se feledkezzen meg a bőr UV-sugarakkal szembeni védelméről, mely árnyékban is szükséges, fényvédő készítmény használatával.

Hordjon kényelmes lábbelit!

Kerülje a magassarkú és a teljesen lapos talpú cipőket. Válasszon olyan lábbelit, ami könnyű, kényelmes, jól szellőzik és megfelelő alátámasztást biztosít a talpnak. A nagyobb kényelmet és a kellemetlen bőrsérülések elkerülését szolgálják a nyitott lábbelikbe is helyezhető speciális zselés talpbetétek, sarokbetétek stb.

A nyári melegben bizonyos körülmények között jólesik mezítláb járni, ez természetes talajon nagyon egészséges is, ám csak akkor próbálkozzon vele, ha előtte megbizonyosodott róla, hogy a terület biztonságos, és nem áll fenn sérülésveszély!

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg összeállítás
Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: indiatimes.com

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos; Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.