Kinek ajánlott a roboráló étrend?

szerző: Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum
frissítve:

Energia- és fehérjedús étrendre elsősorban azoknak van szükségük, akik valamilyen okból nem érik el a kívánt vagy ideális testtömeget vagy olyan beavatkozás vár rájuk, ami testtömegvesztést eredményezne.

A fogyás oka többféle lehet: súlyos vérzés, égés, hasmenés vagy hányás következtében kialakuló fehérjehiány, anorexia, komolyabb műtétek, elhúzódó lázas állapot, bélbetegségek, fertőzések, dialízis során kialakuló fehérjehiány. Ezekben az esetekben nem elegendő csupán az elvesztett fehérjét pótolni, ugyanis elegendő energia nélkül az elfogyasztott fehérje sem tud hasznosulni.

A megemelkedett energiaszükségletet különböző dúsítási eljárásokkal tudjuk elérni. A cél az, hogy az étel mennyisége, térfogata ne változzon, viszont több energiát tartalmazzon.

Az étrend kivitelezése szempontjából érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:

  • Fehérje- és energiadúsításhoz használhatunk: tejport, tojásport, reszelt sajtot, túrót, főtt reszelt tojást, májat és tápszereket.
  • Energianöveléshez tejszín, tejföl, vaj, margarin, étolaj, majonéz, cukor, méz használható. Ezek nagy mennyiségben hasmenést okozhatnak, mértékkel használjunk belőlük.
  • Növeljük az étkezések számát napi 6-7-re
  • Cukorból keveset – lekvár, méz fogyasztása csak ritkán ajánlott
  • Édes ételek ritkábban szerepeljenek, mert elvehetik az étvágyat.
  • A savanykás, kesernyés zöldség- és gyümölcslevek fokozzák az étvágyat – 1-2 kiskanálnyit étkezés előtt fogyaszthatunk (ilyen a narancslé, grapefruit lé, sárgarépa lé).
  • A zöldfűszereket részesítse előnyben (kapor, petrezselyem, tárkony, oregano, kakukkfű, bazsalikom), a csípős fűszereket azonban mellőzze (torma, mustár, erős paprika)
  • Fontos továbbá a burkolt tálalási forma és a fokozatosság (nagy tányéron kevesebbnek tűnik az étel stb.)
  • Hatásos még a gusztusos tálalás, díszítés, megfelelő környezet biztosítása
  • Figyeljen a folyadékfogyasztásra is: napi 2,5-3 liter legyen (zöldség- és gyümölcslé, víz, ásványvíz, tea, limonádé)
  • Kávét napi egyszer, alkoholt viszont tilos fogyasztani!
A legfontosabb nyersanyagok

Nyersanyag

Ajánlott élelmiszer
Elkészítés, tálalás
Húsok

Zsírszegény fajták: csirkemell, csirkecomb, pulyka, sertéscomb-, karaj, házinyúl, őz, szarvas

Halak: hekk, pisztráng, tonhal

Lazítva, hogy könnyen emészthető legyen (klopfolás). A megszokott formákon túl darált formában, gombócokhoz, levesbetétekhez is használhatjuk.

Felvágottak
csirkemellsonka, pulykamell sonka, gépsonka, sonkaszalámi, baromfi virsli és parizer
Szeletelve, darálva, krémnek elkészítve (margarin vagy besamel alappal)
Tojás
napi egy darab, fehérjéje kiváló roborálásra, sárgájával vigyázni kell, mert magas koleszterintartalmú
Ételkészítéshez: lazításhoz, panírozáshoz, sűrítéshez. Főzve, reszelve krémekhez, tojáskrémnek, töltött tojásnak. Rántottának, omlettnek (sajtos, zöldborsós, sonkás, gombás).
Tej
2,8-as, napi fél liter, esetleg tejpor
turmixokhoz, főzelékekbe, mártásokba
Savanyított tejtermékek
Kefír, joghurt, író
turmixokhoz, sűrítéshez, salátákhoz
Tejföl
12-20%-os
lehetőleg csak ételkészítéshez használjuk
Túró
félzsíros
Hideg és meleg ételekhez egyaránt használható: töltött zöldségek, körözött, kapros túrókrém, petrezselymes túrókrém, gyümölcsös túrókrém, citromos-, vaníliás túrókrém. Túrógombóc, túrófelfújt, töltött zsemle, túrókrémmel töltött piskóta.
Sajtok
Natúr, ízesítettlen sajtok ajánlottak. Főleg kemény és félkemény fajták. Köményes, Óvári, Edami, Trappista, Tenkes
Szeletelve, reszelve, sajtkrém formájában, húsok töltéséhez, bundázásához, csőbensült és rakott ételek tetejére, főzelékek dúsítására-sűrítésére.
Gabonafélék

zabpehely, kukoricapehely,
tészták, kenyerek,
rizs

Turmixhoz, tejbe áztatva
soktojásos tésztát válasszunk
kenyeret, kelt tésztát, vékonyra szeletelve, esetleg pirítva. Köretnek zöldségekkel, rakottnak, tejberizs vagy gyümölcsrizs formájában.

Zöldségek

Mindegyik, ám kiemelkedő fehérjetartalommal a zöldborsó, kukorica rendelkezik;
burgonya

párolva, főzeléknek, levesnek, salátának, köretnek, csőben sütve;
köretnek, főzeléknek, rántva, töltve, levesbe

Gyümölcsök
mindegyik
nyersen, salátának, turmixokhoz, gyümölcslé formájában, mártásnak, levesnek, gyümölcskrémként, fagyinak, befőtt, kompót
Olajos magvak, diófélék
Fehérjetartalmuk mellett a zsírtartalmuk is magas!

(Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség