Kinek ajánlott a roboráló étrend?
Energia- és fehérjedús étrendre elsősorban azoknak van szükségük, akik valamilyen okból nem érik el a kívánt vagy ideális testtömeget vagy olyan beavatkozás vár rájuk, ami testtömegvesztést eredményezne.
A fogyás oka többféle lehet: súlyos vérzés, égés, hasmenés vagy hányás következtében kialakuló fehérjehiány, anorexia, komolyabb műtétek, elhúzódó lázas állapot, bélbetegségek, fertőzések, dialízis során kialakuló fehérjehiány. Ezekben az esetekben nem elegendő csupán az elvesztett fehérjét pótolni, ugyanis elegendő energia nélkül az elfogyasztott fehérje sem tud hasznosulni.
A megemelkedett energiaszükségletet különböző dúsítási eljárásokkal tudjuk elérni. A cél az, hogy az étel mennyisége, térfogata ne változzon, viszont több energiát tartalmazzon.
Az étrend kivitelezése szempontjából érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:
- Fehérje- és energiadúsításhoz használhatunk: tejport, tojásport, reszelt sajtot, túrót, főtt reszelt tojást, májat és tápszereket.
- Energianöveléshez tejszín, tejföl, vaj, margarin, étolaj, majonéz, cukor, méz használható. Ezek nagy mennyiségben hasmenést okozhatnak, mértékkel használjunk belőlük.
- Növeljük az étkezések számát napi 6-7-re
- Cukorból keveset – lekvár, méz fogyasztása csak ritkán ajánlott
- Édes ételek ritkábban szerepeljenek, mert elvehetik az étvágyat.
- A savanykás, kesernyés zöldség- és gyümölcslevek fokozzák az étvágyat – 1-2 kiskanálnyit étkezés előtt fogyaszthatunk (ilyen a narancslé, grapefruit lé, sárgarépa lé).
- A zöldfűszereket részesítse előnyben (kapor, petrezselyem, tárkony, oregano, kakukkfű, bazsalikom), a csípős fűszereket azonban mellőzze (torma, mustár, erős paprika)
- Fontos továbbá a burkolt tálalási forma és a fokozatosság (nagy tányéron kevesebbnek tűnik az étel stb.)
- Hatásos még a gusztusos tálalás, díszítés, megfelelő környezet biztosítása
- Figyeljen a folyadékfogyasztásra is: napi 2,5-3 liter legyen (zöldség- és gyümölcslé, víz, ásványvíz, tea, limonádé)
- Kávét napi egyszer, alkoholt viszont tilos fogyasztani!
A legfontosabb nyersanyagok | ||
Nyersanyag | Ajánlott élelmiszer | Elkészítés, tálalás |
Húsok | Zsírszegény fajták: csirkemell, csirkecomb, pulyka, sertéscomb-, karaj, házinyúl, őz, szarvas Halak: hekk, pisztráng, tonhal | Lazítva, hogy könnyen emészthető legyen (klopfolás). A megszokott formákon túl darált formában, gombócokhoz, levesbetétekhez is használhatjuk. |
Felvágottak | csirkemellsonka, pulykamell sonka, gépsonka, sonkaszalámi, baromfi virsli és parizer | Szeletelve, darálva, krémnek elkészítve (margarin vagy besamel alappal) |
Tojás | napi egy darab, fehérjéje kiváló roborálásra, sárgájával vigyázni kell, mert magas koleszterintartalmú | Ételkészítéshez: lazításhoz, panírozáshoz, sűrítéshez. Főzve, reszelve krémekhez, tojáskrémnek, töltött tojásnak. Rántottának, omlettnek (sajtos, zöldborsós, sonkás, gombás). |
Tej | 2,8-as, napi fél liter, esetleg tejpor | turmixokhoz, főzelékekbe, mártásokba |
Savanyított tejtermékek | Kefír, joghurt, író | turmixokhoz, sűrítéshez, salátákhoz |
Tejföl | 12-20%-os | lehetőleg csak ételkészítéshez használjuk |
Túró | félzsíros | Hideg és meleg ételekhez egyaránt használható: töltött zöldségek, körözött, kapros túrókrém, petrezselymes túrókrém, gyümölcsös túrókrém, citromos-, vaníliás túrókrém. Túrógombóc, túrófelfújt, töltött zsemle, túrókrémmel töltött piskóta. |
Sajtok | Natúr, ízesítettlen sajtok ajánlottak. Főleg kemény és félkemény fajták. Köményes, Óvári, Edami, Trappista, Tenkes | Szeletelve, reszelve, sajtkrém formájában, húsok töltéséhez, bundázásához, csőbensült és rakott ételek tetejére, főzelékek dúsítására-sűrítésére. |
Gabonafélék | zabpehely, kukoricapehely, | Turmixhoz, tejbe áztatva |
Zöldségek | Mindegyik, ám kiemelkedő fehérjetartalommal a zöldborsó, kukorica rendelkezik; | párolva, főzeléknek, levesnek, salátának, köretnek, csőben sütve; |
Gyümölcsök | mindegyik | nyersen, salátának, turmixokhoz, gyümölcslé formájában, mártásnak, levesnek, gyümölcskrémként, fagyinak, befőtt, kompót |
Olajos magvak, diófélék | Fehérjetartalmuk mellett a zsírtartalmuk is magas! | |