A folsav hatásai és a folsavhiány
A folsav a vízoldékony vitaminok (egészen pontosan a B-vitaminok) közé tartozik. Ez is magyarázza, hogy szervezetünk miért nem képes nagy mennyiségben sokáig elraktározni (egyes kutatások szerint májunk csak mintegy 3-5 hónapra elegendő mennyiséget tud eltárolni). A feleslegben bevitt folsav döntő hányada a vizelettel távozik.
Éppen emiatt naponta meghatározott mennyiségű bevitelre van szükség, hogy a szervezet folsavellátottsága egyensúlyban maradjon. Egy átlagos, egészséges felnőtt szervezet napi folsavigénye kb. 300 mikrogramm, ennél valamivel több, mintegy napi 400-500 mikrogramm javasolt serdülőkorban, illetve a gyermeket tervező vagy kisbabát váró hölgyeknek.
Mire jó a folsav?
A folsav számos, igen fontos kémiai és biológiai folyamatban játszik elengedhetetlen szerepet, ez magyarázza azt, hogy hiányában akár igen súlyos állapotok is kialakulhatnak.
Részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében, továbbá a megfelelő folsav-ellátottság igen fontos az egészséges magzati fejlődéshez. Kutatások bizonyítják, hogy az idegcső záródási rendellenességek előfordulása szignifikánsan csökkenthető a kellő folsav-szint biztosításával. Éppen ezért, a tervezett terhesség előtt legalább 3-4 hónappal célszerű abbahagyni az orális fogamzásgátló szedését (ez ugyanis megnehezíti a folsav bélből történő felszívódását), és ezzel együtt el kell kezdeni a napi rendszeres folsavpótlást is.
A folsavhiányról - Mi okozhatja?
A folsavhiány egyik leggyakoribb oka az elégtelen bevitel, melyet rendszerint a hiányos táplálkozás, vagy az ételek rendszeres túlfőzése okozhat (ugyanis a vitamin hőre elég érzékeny, így magas tartós hő hatására gyorsan elbomlik).
Az emésztőtraktusba bekerülő folsav felszívódásra alkalmatlan állapotban van. Ahhoz, hogy egyáltalán bejuthasson a szervezetbe, a bélhámsejtekben lévő specifikus enzim általi átalakításra van szükség. Ebből következik, hogy a bélfalat érintő bizonyos megbetegedések (például gyulladás, tumor, bélműtét utáni állapot, stb.), valamint az adott enzim veleszületett hiánya hajlamosíthat a folsavhiányos állapot kialakulására.
Az alkoholbetegeknél rendkívül gyakori a folsavhiányos állapot: ezt nem csupán a nem megfelelő étrend, hanem az alkohol által „megbénított” átalakító enzim nem megfelelő működése okozza.
Bizonyos gyógyszerek szedése különféle mechanizmusok alapján szintén folsavhiányos állapothoz vezethet: fogamzásgátlók, barbiturátok, acetilszalicilsav, az epilepszia kezelésében alkalmazott egyes gyógyszerek, stb. Éppen ezért a tartósan gyógyszert szedőknek mindenképpen javasolt konzultálni kezelőorvosukkal, az esetleges folsav-kiegészítéssel kapcsolatban.
Időskorban (feltehetően étrendi hibák, illetve bizonyos enzimatikus működések hatékonyságának csökkenése miatt) szintén érdemes a folsav-kiegészítésről gondoskodni.
A folsavhiány tünetei, diagnózisa
A vérképzésben és a nukleinsav-anyagcserében betöltött szerepe miatt súlyos hiányállapotban elsősorban vérszegénység jelentkezik (úgynevezett megaloblasztos anaemia), mely fáradékonysággal, a fizikai erőnlét csökkenésével, feledékenységgel, hangulatingadozásokkal járhat. Ezenfelül, a folsavhiányos szervezet immunvédekezése is gyengül, emiatt megnő a különféle fertőzések előfordulása, és ezek gyógyulása is elhúzódik.
Mindezeken felül, kutatások szerint bizonyos súlyos kórképek (szívroham, stroke, gyomorrák) kockázata is emelkedhet.
A folsav hiányára elsősorban a gyorsan osztódó sejtek érzékenyek, így a folsavhiányt előidéző gyógyszerek a tumorellenes kezelések egyik bázisát alkotják.
A folsavhiány kimutatása laboratóriumi módszerekkel történik: vér- és vizeletminta vételt követően, azok megfelelő elemzésével derülhet fény a hiányállapotra.
A folsavhiányos tünetek nagyon sok esetben egy másik, szintén nagyon fontos vitamin, a B12-vitamin hiányállapotára hívják fel a figyelmet. Ha kevés a szervezetben a B12-vitamin, akkor úgynevezett relatív folsavhiányos állapot jöhet létre. Ez azt jelenti, hogy bár a vérben megfelelő folsavszintet mérhetünk, a vörösvértestek folsavtartalma kifejezetten csökkenhet. B12-hiányában ugyanis nem működik rendesen egy enzim, ami a vérképzéshez megfelelő szerkezetűvé alakítja át a szervezetbe bejutó folsavat. Emiatt érdemes a folsavat a B12-vitaminnal együtt pótolni, melyre szintén számos lehetőség van.
Természetes és mesterséges folsavforrások
A szervezet számára oly fontos folsavhoz elsősorban táplálékkal juthatunk hozzá. Főbb folsavforrások:
- leveles zöldségek,
- máj (kacsa, liba, sertés, szarvasmarha),
- spárga,
- spenót,
- bab,
- brokkoli,
- gyümölcsök,
- a folsavval dúsított müzlik és reggeliző-gabonapelyhek
Nem szabad megfeledkeznünk a folsavpótlás egyéb lehetőségeiről sem: étrend-kiegészítők, vitaminkészítmények, folsavat tartalmazó tabletták sokasága érhető el manapság a gyógyszertárak, drogériák polcain. Így megelőzés céljából ezek közül mindenképpen javasolt választani tervezett terhesség, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek tartós szedése esetén, illetve nagy fizikai igénybevétel esetén.
A folsav túlfogyasztásáról
Fizikailag igen nehéz ezt a vitamint túladagolni, a feleslegben bevitt mennyiség nagyobb része ugyanis kiürül a szervezetből. A legújabb amerikai tanulmányok alapján, a kifejezetten magas étrendi folsavbevitellel a vitamin jótékony hatását nem lehet „potencírozni”. Mindamellett, a feleslegben bevitt folsav bizonyos gyógyszerekkel nemkívánatos reakciókba léphet, azok klinikai hatását gyengítheti.
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász