A lenmag fogyasztásának szervezetre gyakorolt hatásai
A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Mégis, az utóbbi időkben számos tudományos publikációban tanulmányozott, egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni.
A lenmag tömegének mintegy 35%-át adják a különböző növényi zsiradékok. Az olajtartalom több mint fele az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav. Ez esszenciális, azaz olyan zsírsav, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van, azonban nem képes előállítani. A lignánok a növényi eredetű, női nemi hormonokkal rokon hatású, úgynevezett fitoösztrogének közé tartoznak. A lenmagban lévő, biológiailag aktív anyagok hatásának lényeges feltétele a mag fogyasztás előtti megőrlése. Enélkül ugyanis a mag – apró mérete miatt – nagyrészt változatlanul halad át az emésztőrendszeren.
Milyen kórképek, állapotok esetén hatásos a lenmag?
A lenmagnak, a lenmagőrleménynek, a lenmagolajnak és a különböző kivonatoknak szív-és érrendszeri, anyagcserére kifejtett, illetve a menopauzában tapasztalt kedvező hatásaival számos tudományos vizsgálatot végeztek már, a következőkben ezek eredményeit tekintjük át.
Szív- és érrendszer
Egyes vizsgálatok szerint az őrölt lenmag fogyasztása lassítja az érelmeszesedés folyamatát, azonban a már kialakult elváltozásokat nem fordítja vissza. A kedvező hatás arra vezethető vissza, hogy a lenmag lignánja csökkenti a vérzsírok szintjét és fékezi a szervezet gyulladásos folyamatait. A lignántartalom miatt csökken a vérben a teljes koleszterinszint, az alacsony sűrűségű lipoproteinek szintje, míg a nagy sűrűségű lipoproteineké növekszik, ami kedvező irányba befolyásolja a vérzsírok egyensúlyát. Másfelől azonban egy 2009-es áttekintő tanulmány szerint a lenmag vérzsírokra gyakorolt hatásaira a bizonyítékok nem egyértelműek, és úgy tűnik, a kedvező hatás csak a viszonylag magas kezdeti koleszterinszint esetén mutatható ki.
A lenmag lignánja határozott vérnyomáscsökkentő, míg a lenmag olajai véralvadás-csökkentő hatásúak. A kedvező hatások érvényesülését tartós (12 hétnél hosszabb ideig tartó), rendszeres fogyasztás esetén tudták kimutatni.
Cukorbetegség
A lenmag cukorbetegséggel és cukoranyagcserével kapcsolatos kedvező hatásait több kutatás is megerősítette. Egy kisebb létszámú, túlsúlyos férfiak és menopauzában lévő nők bevonásával végzett vizsgálatban például azt találták, hogy a cukorbetegséget megelőző állapotban (prediabétesz) lévőknél a rendszeres lenmagfogyasztás csökkenti a vércukrot és a vér inzulintartalmát, és növeli a sejtek inzulinérzékenységét.
Klimax
Egy tanulmányban az őrölt lenmag és a lenmagkivonat hatását vizsgálták a menopauzában lévő nők panaszaira. Kilencven nőt véletlenszerűen három csoportba osztottak: az első csoport napi 1 gramm lenmagkivonatot, a második napi 90 gramm lenmagőrleményt kapott, míg a harmadik csoport placebót. A kísérlet kezdetén és hathónapnyi kezelés után mérték a klimaxos tünetek erősségét. A vizsgálat szerint mind az őrölt lenmag, mind a kivonat statisztikailag szignifikáns mértékben csökkentette a menopauza tüneteit. A vizsgálat során súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.
Több vizsgálat eredményét összefoglaló tanulmányokban azt vizsgálták, milyen hatása van a lenmagnak a menopauzában lévő emlődaganatos nők tüneteire. Azt találták, hogy a lenmag fogyasztása némileg csökkentette a hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát, jelentősebb mértékben fokozta a tumorszövet pusztulását, és kisebb mértékben a fékezte a sejtek burjánzását. Az adatok szerint a hőhullámok mérséklése és a tumorellenes hatások a napi 25 gramm lenmag vagy 50 mg lignán rendszeres fogyasztásával járó, érképződést gátló hatásokkal magyarázható. Megfigyeléses tanulmányok arra utalnak, hogy a lenmag fogyasztása és az elsődleges emlőrák kockázatának csökkenése, a mentális egészség javulása, és az emlőrákos betegek halandóságának csökkenése között összefüggés van.
Mikor bánjunk elővigyázatosan a lenmaggal?
A bizonyított vagy feltételezett kedvező hatások mellett meg kell említeni az esetleges veszélyeket is. A lehetséges hormonális hatások miatt a terhesség és a szoptatás idején a jelentősebb mennyiségű lenmagfogyasztás nem javasolt, ennek biztonságosságát ugyanis nem ellenőrizték. A lenmag fitoösztrogén-tartalma miatt óvatosság ajánlott minden olyan betegségben, amelyben a női hormonális egyensúly megváltozása kedvezőtlen hatású lehet, így endometriózisban, emlő-, méh- vagy petefészek-daganatban, policisztás ovárium esetén vagy akár alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletta szedése mellett. Mivel e betegségekre vonatkozóan a tudományos adatok hiányosak és ellentmondásosak, a jelentősebb mennyiségű fitoösztrogént tartalmazó diéta vagy étrend-kiegészítés megkezdése előtt javasolt a kezelőorvos véleményének kikérése.
Hogyan fogyasszuk a lenmagot?
A lenmagot – mint minden rostban gazdag táplálékot – bő folyadékkal ajánlott elfogyasztani, különben ronthatja a székrekedéses panaszokat. Másfelől viszont mind a lenmag, mind a lenmagolaj hasmenést is okozhat. Az emésztőrendszeri hatások miatt hasmenéses panaszok, irritábilis bél szindróma, colitis ulcerosa vagy Crohn-betegség, emésztőrendszeri szűkület esetén fogyasztása nem javasolt. Ugyanígy a szklerodermában szenvedő betegeknek sem ajánlott a nagyobb mennyiségű lenmag.
Tovább Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István
Felhasznált irodalom |
1. United States Department of Agriculture Agricultural Research Service National Nutrient Database for Standard Reference Release 28. Full Report (All Nutrients): 12220, Seeds, flaxseed. 2. Prasad K. Flaxseed and cardiovascular health. J Cardiovasc Pharmacol 2009; 54(5): 369–377. 3. National Institutes of Health – National Center for Complementary and Integrative Health. Flaxseed and Flaxseed Oil. Utolsó elérés: 2017-04-18. 4. Khalesi S, Irwin C, Schubert M. Flaxseed consumption may reduce blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled trials. J Nutr 2015; 145(4): 758–765. 5. Hutchins AM, Brown BD, Cunnane SC, et al. Daily flaxseed consumption improves glycemic control in obese men and women with pre-diabetes: a randomized study. Nutr Res 2013; 33(5): 367–375. 6. Colli MC, Bracht A, Soares AA, et al. Evaluation of the efficacy of flaxseed meal and flaxseed extract in reducing menopausal symptoms. J Med Food 2012; 15(9): 840–845. 7. Flower G, Fritz H, Balneaves LG, et al. Flax and Breast Cancer: A Systematic Review. Integr Cancer Ther 2014; 13(3): 181–192. 8. Ghazanfarpour M, Sadeghi R, Latifnejad Roudsari R, et al. Effects of flaxseed and Hypericum perforatum on hot flash, vaginal atrophy and estrogen-dependent cancers in menopausal women: a systematic review and meta-analysis. Avicenna J Phytomed 2016; 6(3): 273–283. |