Hidegfront - Milyen panaszokat okozhat?

WEBBeteg
frissítve:

A hidegfronttal járó tünetek általában a hőmérsékletcsökkenést követően jelentkeznek, számos egészséges és betegségben szenvedő embernél egyaránt. A frontérzékenység egyénenként eltérő, de orvosilag elfogadott, hogy az időjárási frontok befolyásolják az élettani folyamatokat.

A front a hideg és meleg légtömegek határán kialakuló meteorológiai képződmény, amit több légköri paraméter egyidejű, gyors változása jellemez. A környezetünk változásai szervezetünket leginkább idegi és hormonális alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik (vegetatív reakciók). Néhány embernél ezek a változások komoly szubjektív, sőt olykor objektív tüneteket okozhatnak.

A hidegfront által okozott általános tünetek

Hidegfront esetén inkább a front átvonulása után jelentkeznek a tünetek, szemben a melegfronttal, amikor a front megérkezése előtt 1-2 nappal tapasztalhatók a panaszok.

Nem lehet biztosan megjósolni, hogy egy adott fronthatás adott egyénnél milyen panaszokat fog kiváltani. A megfigyelések szerint az alábbi tünetek jelentkezése a leggyakoribb hibedfront esetén.

Hidegfront és melegfront esetén egyaránt jelentkező panaszok:

  • fejfájás - a légnyomás gyors növekedése és csökkenése is fejfájást provokál,
  • levertség,
  • nyugtalanság,
  • alvászavar,
  • a koncentrálóképesség csökkenése,
  • balesetveszély.

Jellemzően hidegfront esetén jelentkező általános panaszok:

  • feszültség, stressz;
  • ingerlékenység, agresszivitás;
  • a gyerekek élénkebbek, szétszórtabbak lehetnek.

A hidegfront hatásai a betegségekre

A hidegfront-átvonulások súlyosbíthatják a gyulladásos folyamatokat, fokozhatják a szervezet görcskészségét, továbbá befolyással vannak a hormonszintekre. Ezekből a hatásokból következik, hogy bizonyos betegségekben szenvedők a betegségük súlyosbodását tapasztalhatják hidegfront esetén, vagy megnő bizonyos váratlan betegségek bekövetkezésének a kockázata.

Várandósok frontérzékenysége

Minél érzékenyebb a várandós nő a frontokra, annál valószínűbb, hogy a szülés a tervezett időpontnál hamarabb indul meg. Ez természetesen csak a terhességek kisebb százalékában jelent koraszülést. Az anyuka frontérzékenysége mellett a magzat általános állapota, fejlődési üteme is hatással van arra, hogy milyen erős reakciót vált ki a hidegfront.

Az érzékeny kismamáknál gyakrabban indult meg a szülés a frontátvonulás időszakában.

Tanácsok a hidegfront hatásainak csökkentéséhez

Az időjárási fronthatások nem kerülhetőek el, ezért elsősorban szervezetünk ellenállóképességének erősítésével és a hőmérsékletváltozáshoz történő alkalmazkodással csökkenthetők a hidegfrontok által jelentett kellemetlen vagy veszélyes hatások.

Elsősorban a túlhajszolt életmódú, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú emberek, az idősek, valamint a bizonyos krónikus betegségekben (pl. reumatológiai, neurológiai, szív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális betegségekben) szenvedők érzékenyek a hidegfrontra. Ebből következik, hogy az egészséges életmód, a szervezet jó általános állapota és az alapbetegségek kezelése kedvezően hat a hidegfront következményeivel szemben is.

  • Egészséges táplálkozás - minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása, vitaminokban (főként B és C) és ásványi anyagokban (cink) gazdag ételek, elegendő folyadékfogyasztás.
  • Rendszeres mozgás - napi 30 perc sport vagy séta, megfelelő időjárás esetén a szabad levegőn.
  • Stresszkezelés - a sport is kiváló stresszcsökkentő módszer, ezen felül megtanulhatóak speciális stresszkezelési technikák is.
  • Alvás - naponta legalább 7 óra alvásra van szüksége a legtöbb felnőttnek, beleértve az idős embereket is.
  • Alapbetegségek kezelése - a krónikus betegek gyógyszerei (vérnyomáscsökkentő, diabéteszgyógyszer, stb.) legyenek jól beállítva.

A közlekedésben való részvétel hidegfront átvonulásakor fokozott óvatosságot követel a balesetek elkerülése érdekében!

WEBBetegWEBBeteg összeállítás
Felhasznált forrás: Dr. Kozma Ákos (Meteoklinika), Dr. Torzsa Péter (Semmelweis Egyetem), ÁNTSZ

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.